Sympathy for the Devil ? Pokken en polio

Op de stamboom van het leven nemen de virussen een speciale plaats in. Niet verwonderlijk. Enerzijds zijn virussen zijn nog steeds verantwoordelijk voor een aantal van de meest gevreesde ziektes op aarde (zoals AIDS, mazelen, polio en pokken) en ze wekken dus flink wat medische aandacht. Daarbij beperken virussen zich niet tot dieren alleen. Alle groepen organismen, ook planten, bacteriën, schimmels en eencelligen, hebben op tijd en stond te kampen met virale infecties, waarvan de meeste zelfs niet eens symptomen opwekken. Andere virussen veroorzaken dan weer verschillende ziekten, zoals het Epstein-Barr virus. en vaak lokken verschillende virussen gelijkaardige symptomen uit (bv. hepatitis A, B, C). Sommige virussen kunnen kanker induceren (de zogenaamde oncovirussen), en ook van andere ziekten zoals diabetes of reumatoïde artritis wordt gesteld dat ze soms door virussen kunnen worden veroorzaakt, hoewel het laatste woord in dit debat nog niet gevallen is. In dit stukje gaat het over onze strijd tegen twee van de meest gevreesde virusinfecties ooit: pokken en polio.

 

Links: het poliovirus. Rechts; het pokkenvirus.
Bron: links: Environmental Protection Agency, USA, publiek domein.
CDC/ Dr. Fred Murphy; Sylvia Whitfield, Wikimedia, publiek domein

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 14/04/2020 om 18:46

Dial H for Hanta

Wellicht sinds de prehistorie leven knaagdieren en mensen op gespannen voet naast mekaar, onder de constante dreiging wie de ander nu weer iets dodelijks zou aandoen. Meestal was het dan de mens, die de dieren weer een of ander vernieuwd vergif voorschotelde. In 1993 keerden de rollen echter om.

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 11/04/2020 om 19:24

There’s a Killer on the Road: Griep

In 1918 brak een epidemie uit die zich met tomeloze vaart ontwikkelde tot een pandemie. Het werd de ergste uitbraak van een infectieziekte ooit beschreven. Voorzichtige schattingen geven wereldwijd 20-50 miljoen doden aan in 18 maanden tijd (1918-1919), andere bronnen hebben het over ruim 50 miljoen en zelfs 50-100 miljoen doden. Mogelijk was een half miljard mensen op een of ander moment besmet met de ziekte. Een absolute ramp, en de boosdoener was een griepvirus - influenza A van het subtype H1N1.


 

Het griepvirus onder de microscoop - Influenza A
CDC/F.A. Murphy - publiek domein
Zie ook: Nicholls H, (2006) Pandemic Influenza: The Inside Story. PLoS Biology Vol. 4/2/2006, e50.  CC BY 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 11/04/2020 om 19:05

Virussen 2 - Het leven zoals het is

Heel die opbouw van een virus is erop gericht om de besmetting en vermenigvuldiging zo snel mogelijk te laten verlopen. Dit gebeurt in zes stappen, die we in deze blogpost een voor een overlopen.

 


De levenscyclus van een griepvirus.
Bron: Vrij te vinden op https://openstax.org/books/microbiology/pages/6-2-the-viral-life-cycle. CC BY 4.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 07/04/2020 om 21:22

Virussen 1 – Leven op z’n kleinst

Een virus is een submicroscopisch deeltje dat levende cellen kan infecteren. Die definitie is al een hele mond vol, en vereist al wat verduidelijking.

Ebolavirus (ingekleurde elektronenmicroscopische foto)
Bron: CDC Global, Flickr, CC BY 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 06/04/2020 om 21:19

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5