Kanker, de vijand binnenin

Het aantal kankergevallen neemt alsmaar toe. Jaarlijks krijgen wereldwijd meer dan tien miljoen mensen de diagnose van deze ziekte. Momenteel is kanker de op een na meest voorkomende doodsoorzaak in de westerse wereld. Eén op de drie mannen en één op de vier vrouwen krijgen kanker voor hun vijfenzeventigste levensjaar. In 2013 zullen meer dan zestigduizend landgenoten te horen krijgen dat ze kanker hebben. 

Kanker is vaak synoniem voor sterven, aftakelen, mentaal en fysiek. Het brengt niet alleen ongelooflijk veel leed en pijn voor de kankerpatiënten zelf maar ook voor hun naaste omgeving. Deze lezing geeft echter aan dat het niet altijd kommer en kwel is. Er is ook goed nieuws. Wereldwijd wordt er gezocht naar nieuwe inzichten in tumorgroei, opsporingsmethoden en behandelingen. Dankzij nieuwe biomedische en technologische innovaties worden de ontstaansmechanismen van kanker verder ontrafeld. De oncologie is nu al zo ver gevorderd dat we de toekomst positief en hoopvol mogen zien.

Meer weten? Nodig MeNS uit en help het taboe rond kanker te doorbreken.

Deze lezing wordt in het bijzonder opgedragen aan Crista van Haeren (1954-2012), gewezen voorzitter van Bio-MENS en Monique Claes (1949-2003), echtgenote van Christiaan Thoen, voordrager van de lezing.

Speciale dank gaat uit naar Dr. Guido François (UA) en Prof. Dr. Filip Lardon (UA).

Terug naar het overzicht