Exoten in opmars

Sinds een kleine eeuw is in het ecosysteem aarde een diepgaande verandering aan de gang door de exponentiële bevolkingstoename, toenemende internationale handel en verkeer, klimaatopwarming, enz. Onze aarde is een groot dorp geworden. Overal laten we onze globale voetsporen achter. Landbouwgewassen en vee verhuisden mee met de mens, gedreven door zijn drang om de planeet te koloniseren. Daarmee zijn echter ook allerlei andere soorten en ziekteverwekkers verhuisd. Dit gebeurde soms bewust, soms als verstekeling tegen onze wil in. Dit zijn exotische soorten, kortweg exoten. De meesten in onze contreien hebben weinig overlevingskansen. Zo'n 10% leidt een onopvallend leven, maar ongeveer 10% wordt een echte plaag en evolueert tot invasieve soort. Dit vormt een gevaar voor onze ecosystemen.

Onze Moeder Aarde lijkt een jolige dame die graag haar opschik varieert, maar zal deze snelle homogeniserende soortenverspreiding zichzelf niet consumeren?

Deze lezing geeft aan waarom en waar soorten voorkomen, hoe en waarom ze soms plaats moeten ruimen voor invasieve soorten. Verder komen enkele duurzame initiatieven aan bod die in ons land worden opgezet om de meest agressieve soorten een ecologische halt toe te roepen.

Terug naar het overzicht