Eten om te leven of leven om te eten?

Voedingsadviezen veranderen en dat hebben we de laatste maanden erg gemerkt. Om de haverklap lees en hoor je wat anders, ook tegenstrijdige berichten. "Voedingsdriehoek op de schop" en "Voedingsdriehoek (nog) niet op de schop", "Vergeet de BMI-index, vanaf nu meet je enkel nog de buikomtrek", "Alternatieven van suiker leiden naar diabetes", enz. Sommige veranderingen zijn terecht, maar anderen zijn verwarrend waardoor de consument onzeker wordt in zijn eetgedrag.

Voeding is niet altijd zwart-wit: " Het probleem met communiceren over gezonde voeding is dat het niet gemakkelijk is om een visueel model op te stellen dat enerzijds eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen is, en anderzijds genuanceerd én wetenschappelijk correct is.” (Linda De Boeck, directeur VIGeZ). 

België kent een verontrustende evolutie inzake overgewicht en dit dreigt overal ter wereld het nieuwe normaal te worden. Momenteel hebben 56,4% van de volwassenen Belgen overgewicht en 22,1% daarvan is obees. Overdosering kent blijkbaar geen grenzen. Ook bij jongeren is er een verontrustende evolutie bezig. En dan moet men niet verbaasd zijn dat de toenemende cardiovasculaire problemen om actie schreeuwen. Atherosclerose gaat net zoals kanker en diabetes meer en meer over de lippen bij artsen en cardiologen. In België worden momenteel 31.000 overlijdens per jaar veroorzaakt door hart- en vaatziekten. Wij eten gemiddeld teveel verzadigde vetten. Daarvan zijn de gevreesde lichaamsvreemde industriële transvetten voor 100% schadelijk voor onze hart- en bloedvaten. De lezing staat ook stil bij het zo nuttige maar onbeminde cholesterol. De LDL-ouverture en het atheroscleroseproces worden vervolgens wetenschappelijk gewikt en gewogen.

De voedingswereld is voortdurend in beweging. Dit is ook de reden waarom actuele voedingsadviezen moeten kaderen in een juiste wetenschappelijke context. Ze moeten transparant en eenduidig op het etiket komen en alle consumenten overtuigen om die in relatie te brengen met gezonde voeding.

Terug naar het overzicht