Drones: de robotlibellen van de lucht

Waarom zijn drones zo onmisbaar bij ‘precision farming’?

Wat hebben drones met bijen gemeen?

Hobbyist drones, commercial drones, large military-specific drones, stealth combat drones.  What’s in a name?

DJI Phantom X concept. Waar heb je het in hemelsnaam over?

Wat is de link tussen drones en ‘Living Tomorrow – Vision 2030’?

Welke wetenschappelijke en technische toepassingen kennen we vandaag en kunnen we verwachten van drones?

Hoe zit het gesteld met de huidige wetgeving rond drones in ons land?

Vliegende sensorplatforms!

Nikolas Tesla, ‘uitvinder van de wisselstroomelektromotor’ tekende al drones in 1884. Hij wordt aanzien als de grondlegger van deze onbemande vliegtuigen (Unmanned Aerial Vehicles of kortweg UAV’s). Het Amerikaanse defensie-instituut DARPA initieerde het eerste drones-concept in 1992. Ze zitten boordevol geavanceerde technologie en maken gebruik van dezelfde sensoren (snelheidsmeters en gyrometers) als onze smartphones. Het zijn vliegende sensorplatforms en worden gegeerd door het Amerikaanse leger omdat zij een ‘overzicht’ tonen van het slagveld. Overzicht geeft macht en daarmee kan je een oorlog winnen.

Revolutie in de luchtvaart!

UAV’s voeren softwarematige instructies uit en worden op een afstand bestuurd met een joystick en een beeldverbinding. Echter de quadcopter van de toekomst hoef je niet meer met een ouderwetse remote control te bedienen: men gooit de drone als een boemerang de lucht in en hij stabiliseert zichzelf in een mum van tijd. Geen joystick meer! Zelfs meerdere drones zal je autonoom met je tablet of smartwatch kunnen besturen. Deze UAV’s vormen in de toekomst een nieuwe revolutie in de luchtvaart.

Drones zijn hot stuff!

In de VS alleen al verwacht men binnen tien jaar honderdduizend jobs met een economische impact van zo’n slordige 82 miljard dollar. UAV’s vereisen niet alleen een nieuwe regelgeving maar ook een enthousiaste innovatieve research waarbij een gamma van toepassingen mogelijk wordt. Zo worden drones gebruikt bij productiviteitsverbetering, opsporen van illegale stroperij, reddingsoperaties, militaire opdrachten, natuurrampen etc. Het tijdperk van de drones is aangebroken en ze lijken de wereld in sneltreinvaart over te nemen. Volgens Bill Gates gaan drones onze toekomst grondig veranderen “There is no doubt that the way we live will be different in the future. The advances in technology and communications are changing our lives dramatically”.

Toon dat je de toekomst bent!

Het Franse drone-concern Parrot lanceert een mondiaal educatieprogramma. Dit programma is bedoeld om jongeren en leerkrachten aan te moedigen om op een innovatieve manier te leren omgaan met drones. Parrot wil hiermee een nieuwe generatie voorbereiden op een te verwachten multimiljardenindustrie.

Terug naar het overzicht