Kraanwater boven!

In België mogen we ons gelukkig prijzen: drinkbaar water komt hier zomaar uit de kraan! Toch verkiezen veel mensen flessenwater boven kraanwater om verschillende redenen; smaak, gezondheid, veiligheid, … maar is dit wel terecht?

Is het veilig en goed voor onze gezondheid?

In België is kraanwater perfect gezond om te drinken. Het moet namelijk aan heel wat strenge regels voldoen voor het uit de kraan komt. Zo zijn er strenge regels voor de hoeveelheid nitraten (max. 50 mg/L) die in het water mogen zitten en voor de concentratie aan pesticiden bijvoorbeeld. Het is de verantwoordelijkheid van de drinkwaterproducent om aan deze regels te voldoen. Toch zijn er voor heel wat andere stoffen, zoals resten van geneesmiddelen (bijvoorbeeld antibiotica) en hormonen, nog geen normen voorzien. Onafhankelijk onderzoek toont echter aan dat ook deze niet aanwezig zijn in Belgisch kraanwater. Geen reden tot ongerustheid dus!

Bron: publiek domein

Kraanwater, bronwater en mineraalwater zijn uiteraard allemaal schoon, veilig en betrouwbaar, maar ze moeten aan verschillende standaarden voldoen. Zo staat er bij mineraalwater geen limiet op de hoeveelheid minerale zouten die het water mag bevatten. Hoewel ons lichaam mineralen nodig heeft om te functioneren, kan een teveel aan mineralen onze nieren belasten. Dit maakt sommige mineraalwaters ongeschikt voor dagelijkse consumptie. Daartegenover staat dan weer dat niet alle kraanwater veilig is voor zwangere vrouwen en baby’s, omdat zij gevoeliger zijn aan de nitraten in het water (de maximale concentratie bedraagt dan 25 mg/L). Ook sommige flessenwaters voldoen niet aan de strengere nitrateneis (water geschikt voor babyvoeding moet deze informatie bevatten op het etiket)!

Om ervoor te zorgen dat je zonder zorgen kraanwater kan drinken, moet je wel enkele maatregelen in acht nemen. Zo is het geen goed idee om je flesje mineraalwater opnieuw en opnieuw te vullen met kraanwater om het zo te hergebruiken. De plastiek waaruit het flesje gemaakt is, kan namelijk schadelijke stoffen bevatten die in het water terecht kunnen komen, zoals bisfenol A (lichaamsvreemd hormoon) of ftalaat (kankerverwekkend). Een herbruikbare fles zonder bisfenol A of gemaakt uit roestvrijstaal is dus een beter idee, maar ook hier moet je oppassen; was de fles regelmatig grondig, om de groei van micro-organismen (die via je mond in het water terecht kunnen komen) tegen te gaan.

Maar smaakt het dan niet anders?

Net zoals verschillende flessenwaters een verschillende smaak kunnen hebben, zijn er ook verschillende tussen verschillende kraanwaters. Dat komt omdat het water van verschillende bronnen komt. In België komt bijvoorbeeld ongeveer de helft van ons kraanwater van grondwaterbronnen en de andere helft van oppervlaktewater.

Bron: publiek domein

De meeste mensen kunnen echter het verschil tussen kraan- en flessenwater niet proeven. Onderzoek toont aan dat bij blinde proeftesten, maar een derde van de proefpersonen erin slaagden het kraanwater van het flessenwater te onderscheiden. In België kan het water een lichte chloorsmaak of –geur hebben. Kleine hoeveelheden chloor worden aan het water toegevoegd om de kwaliteit ervan te garanderen op weg van de drinkwatermaatschappij naar jouw kraan. Zo zorgt het chloor ervoor dat er geen micro-organismen in het water kunnen groeien. Dit chloor is niet ongezond, maar als je de smaak of geur onaangenaam vindt, kan je deze verwijderen door het water simpelweg even te laten staan in het glas voor je ervan drinkt.

Nog niet overtuigd? Sta dan hier even bij stil…

Kraanwater kost in België gemiddeld 4,5 euro voor 1000 liter. Flessenwater daarentegen kost 0,18 tot wel 4 euro per liter, dus 180 tot 4000 euro voor 1000 liter! Met andere woorden, als je per dag 1 liter flessenwater drinkt en dat vervangt door kraanwater, kan je per jaar 49 tot 1400 euro besparen.

Niet alleen je portemonnee wordt er blij van als je flessenwater vervangt door kraanwater, ook het milieu viert mee. Het kost meer water om een fles water te maken, dan de hoeveelheid water die er in zit; ongeveer 1,39 liter voor een fles van 1 liter water. Daarnaast zijn de meeste flessen gemaakt van plastics, die op hun beurt gemaakt worden van aardolie. Olie en energie zijn niet alleen nodig om de flessen te maken, maar ook om de gevulde flessen te transporteren.

Durf kritisch zijn!

Maar waarom blijven we dan flessenwater drinken, als we weten dat het minder duurzaam, veel duurder en niet noodzakelijk lekkerder is? Toen flessenwater voor het eerst op de markt kwam, waren heel wat mensen ook weldegelijk sceptisch: waarom zouden we betalen voor iets dat (bijna) gratis uit de kraan komt?

Hoe worden we verleid tot het drinken van flessenwater? Dit Engelstalige filmpje legt het uit voor de Amerikaanse markt!

Toch is het flessenwaterbedrijven gelukt om flessenwater populairder te maken dan kraanwater dankzij een simpel principe: manufactured demand of gefabriceerde vraag. Door de kwaliteit van kraanwater in vraag te stellen en mensen bang te maken dat kraanwater niet veilig genoeg is om te drinken. Eens de twijfel binnensluipt bij mensen, worden ze verder aangetrokken door aanlokkelijke reclame van wonderschone natuur, heldere waterstromen en gelukkige baby’s. En dat terwijl een groot deel van ons flessenwater gewoon uit de grond of zelfs uit de kraan komt (merken zoals Aquafina en Dasani, respectievelijk in handen van PepsiCo en Coca-Cola, moeten nu op hun etiket vermelden dat het water uit dezelfde bron komt als kraanwater).

Meer weten? Test-aankoop deed heel wat onderzoek naar de kwaliteit van ons kraanwater en flessenwater.

Geplaatst door Marjolein op 11/05/2017 om 17:29