Voor het eerst muizen ontstaan uit een embryocel en een zaadcel

Voor het eerst zijn er levensvatbare babymuizen geboren uit sperma, zonder dat het zaad in contact kwam met een eicel.  Dat staat in Nature Communications.  Wetenschappers uit verschillende labo’s in het Verenigd Koninkrijk & Duitsland zijn erin geslaagd om een eencellig embryo te laten versmelten met een zaadcel, waaruit in 24 procent van de gevallen een levend jong wordt geboren.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Labomuis (bron: commons.wikimedia.org CC BY)

Nochtans was die eicel absoluut onmisbaar voor het uitrijpen van de spermacel, zo was tot vandaag de algemene opvatting onder de biologen. Een zwemmende spermacel is immers nog onrijp.  Ze heeft een ontmoeting met een eicel nodig om een reeks DNA- en chromosoomveranderingen in gang te zetten eer haar kern in staat is om te versmelten met die van de eicel tot de ‘eerste cel’ van het nieuwe wezen.  Die begint zich te delen en groeit, via embryo en foetus uit tot een volwassen wezen. 

Maar Tony Perry (Universiteit Bath) en zijn collega’s namen een eencellig embryo dat nog aan zijn eerste deling moest beginnen.  Ze behandelden het chemisch, zodat het in zijn kern niet langer een dubbel stel chromosomen bevatte (zoals een normale lichaamscel), maar een enkel stel (zoals een eicel).  In wezen is het embryo dus geen eicel, maar heeft het wel de kenmerken van een eicel.  Vervolgens injecteerden ze die cel met de kern van een zaadcel, zoals ook gebeurt bij een reageerbuisbevruchting (met de icsi-methode), waarna ze het achteraf opnieuw inplantten in een draagmoeder.

Het revolutionaire aan deze techniek is dat de zaadcel misleid wordt.  Ze kunnen een embryo op een bepaalde manier vermommen tot een eicel zodat het zaad denkt dat het een eicel is.

De ontwikkelde muisjes lijken volledig gezond, maar de eiwitten (histonen) die zich op hun DNA installeerden, deden dat op ongewone plaatsen.  Ook het patroon van methylgroepen, dat aangeeft welke stukken DNA afgelezen mogen worden, verschilde.

De onderzoekers wijzen er uitdrukkelijk op dat hun aanpak niet toepasbaar is bij mensen.  Om ethische redenen, omdat de succeskans zo laag is, en om biologische redenen, omdat resultaten bij muizenembryo’s slechts weinig voorspellende waarde hebben voor wat in menselijke embryo’s zou gebeuren.

Revolutionair is het onderzoek zeker. Het zou alvast een serieuze stap zijn om gewone lichaamscellen te combineren met sperma om zo een embryo te vormen."

Wil je meer over dit thema weten, lees dan zeker mensdossier 31 “Het transgene tijdperk” http://www.biomens.eu/dossiers/31-Hettransgenetijdperk.pdf

Geplaatst door Kristof op 19/09/2016 om 22:53