Allergie veroorzaakt mysterieuze veranderingen in de hersenen

Dat zijn alvast de bevindingen van enkele Oostenrijkse wetenschappers in het blad Frontiers in Cellular Neuroscience.

Allergie ontstaat wanneer het lichaam op een buitensporige manier reageert op lichaamsvreemde stoffen, zogenaamde allergenen.   De oorsprong van die allergenen is velerlei, sommige zijn van dierlijke oorsprong (haren, huidschilfers, …), van plantaardige oorsprong (stuifmeel, planten, noten,  …) of andere (cosmetica, geneesmiddelen, …).

(foto:commons.wikipedia.org (CC BY) )

Wanneer deze allergenen in contact komen met het lichaam, hetzij via de luchtwegen, de voeding of de huid, treedt er in het bloed, de cellen of het weefsel een wisselwerking op tussen de humane afweer en de allergenen (bijv. overmatige productie van histamines) en kan er een allergische reactie optreden. Vaak blijven deze beperkt tot onschuldige niesbuien of tranende ogen, maar in bepaalde gevallen kunnen ze zelfs leiden tot zware kortademigheid, bloeddrukverlaging en shocksituaties.  Voor meer info verwijzen we je graag naar http://www.biomens.eu/?p=mens&nr=37

Nieuw onderzoek toont nu ook aan dat er veranderingen in de hersenen plaatsvinden.   De onderzoekers baseren zich hiervoor op experimenten met muizen die allergisch waren voor graspollen.

Allereerst nam het aantal neuronen in de hippocampus toe.  De hippocampus is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het vormen van nieuwe herinneringen en de plek waar neuronen ontstaan.  De onderzoekers deden nog een verrassende ontdekking.  Blootstelling aan een allergeen zorgt ervoor dat het immuunsysteem in actie komt.  Maar wanneer de muizen aan een allergeen werden blootgesteld, werden de immuuncellen in het brein – de microglia, die tevens in verband worden gebracht met de totstandkoming en het functioneren van neuronen – juist gedeactiveerd.
Tot slot ontdekten de onderzoekers dat een allergische reactie de groei en ontwikkeling van zenuwweefsel in de hippocampus een boost geeft.

Het onderzoek levert interessante bevindingen op, maar wat die veranderingen juist inhouden, blijft voorlopig nog onduidelijk.  Wordt alleszins vervolgd !

Geplaatst door Kristof op 21/08/2016 om 21:21