Het venijn zit in het water

Van plan om naar verre, hete landen te vertrekken ? Hou dan zeker je hoofd erbij als je je dorst laaft aan een lokale kraan of bron. Niet alle water is even schoon als ons eigen kraantjeswater. Hier zijn enkele van de ergste gevaren die ongezien je darmen insluipen en voor heel wat last kunnen zorgen.

“Toerista” (De Wraak van Montezuma)

Verwekkers : Te wijten aan bacteriën die van nature in de darmen voorkomen, bv. Escherichia coli, Salmonella, Shigella, …

Overdracht : via fecaal verontreinigd water.

Symptomen : milde tot zware buikloop. Ongeveer 100 miljoen reizigers lopen een vorm van deze ziekte op (40%!).

Cholera

Verwekker : de bacterie Vibrio cholerae. Deze kommavormige bacterie scheidt bepaalde gifstoffen af, die onze darmcellen aantasten. In een eerste fase laat het darmweefsel grote hoeveelheden water door, later begint het af te sterven.

Overdracht : via water, besmet met de uitwerpselen van cholerapatiënten. Genezen personen kunnen drager blijven van de ziekte.

Symptomen : Hevige buikloop, wat leidt tot uitdroging. Vochtverlies kan oplopen tot 22 liter per dag ! Misselijkheid, braken en hevige buikpijn.

 

Hepatitis

Verwekker : Verschillende virussen van kunnen de lever aantasten. Hepatitis A-virus (waar het hier over gaat) wordt meestal via besmet water of voedsel overgedragen. Andere hepatitisvirussen kunnen veel ernstiger aandoeningen veroorzaken (hepatitis B en C bijvoorbeeld).

Symptomen van hepatitis A: misselijkheid, buikloop, buikpijn. Omdat de lever niet meer in staat is om de rode kleurstof uit het bloed, het hemoglobine, volledig af te breken, blijft het gele galpigment bilirubine achter. Dit zorgt voor een gele verkleuring van de huid (geelzucht). Na een week of drie is het ergste leed geleden, en herstelt de patiënt volledig.

 

Giardiasis

Verwekker : het geflagelleerde eencellige diertje Giardia intestinalis of Giardia lamblia. Deze parasiet zet zich met een speciale vasthechtingsschijf vast op het binnenoppervlak van de darmen. Hierdoor komt de opname van verschillende voedingsstoffen en vitaminen in het gedrang. Na een tijd vromt Giardia cysten, die via het darmkanaal naar buiten komen, en weer een nieuw slachtoffer kunnen besmetten.

Overdracht : via uitwerpselen van mensen en dieren, en water dat hiermee besmet is geraakt.

Symptomen : Buikloop, vochtverlies, gewichtsverlies. In ernstiger gevallen ontsteken de gewrichten van de patiënt.

 

Tyfus

Verwekker : de bacterie Salmonella typhi.

Overdracht : Salmonella komt voor in onzuiver water. Rauwe weekdieren kunnen zo bv. besmet worden met Salmonella.

Symptomen : In een eerste fase van de ziekte vooral hoofdpijn, koorts, en misselijkheid (waarschijnlijk te wijten aan een Via de darmen nestelen de bacteriën zich in de galblaas, het lymfestelsel en de milt. Dit gaat gepaard met hevige koorts, interne bloedingen en ontstekingen van de longen.

Geplaatst door Geert op 24/07/2016 om 21:48