Avocado of avocadon't?

Geplet op een toast met alles erop en er aan, met tomaten en kruiden in een lekkere dipsaus of gewoon zo, met een snuifje zout; de avocado is een romige, volle supervrucht waar heel wat voordelen aan toegeschreven worden. Ze bevatten bijvoorbeeld meer kalium dan bananen en zouden ook een afrodisiacum zijn, hoewel dat laatste waarschijnlijk een gerucht is ten gevolge van hun oorspronkelijke naam; ahuakatl, wat teelbal betekent in het Nahuatl, de taal van de Azteken.

In Aceh, Indonesië kwam William Dampier in een zware storm terecht (publiek domein)

De piraat die voor het eerste de woorden tortilla en sojasaus neerpende, zij het in het Engels, gaf ons ook het eerste recept voor guacamole. William Dampier, een Brit die in 1679 een leven als piraat begon in Mexico, hield een nauwgezet dagboek bij van zijn avonturen. Hij was wat we vandaag een ‘foodie’ zouden noemen en beschreef de avocado “as big as a large lemon … [with] skin [like] black bark, and pretty smooth”. Maar om het gebrek aan smaak te compenseren, werd die grote, zachte citroen met zwarte schors op een bord geplet met suiker en limoensap. Guacamole dus.

In de Verenigde Staten werd op 31 juli National Avocado Day gevierd. Logisch ook, de vrucht komt vooral uit Chili en Mexico, en moeten dus niet ver reizen. Ook bij ons is de avocado al lang populair. Maar die populariteit heeft ook een keerzijde. De lange afstand die de vruchten moeten afleggen om in onze winkels te komen, bijna 12 000 km, heeft een belangrijke impact op het milieu: de CO2-voetafdruk van een kilo avocado’s is 1.3 kilogram CO2-equivalenten. Daarnaast veroorzaakt de grote vraag naar de groene vrucht ook heel wat illegale ontbossing, wat het ecosysteem in het land van oorsprong duur komt te staan. Daarenboven is het ook een zeer waterintensief gewas, dat ongeveer 200 liter water nodig heeft voor elke geproduceerde avocado. Dat betekent zo’n 1000 liter water voor een kilo avocado’s. Daardoor is in Chili ondertussen zelfs een rivier droog komen te staan. Appelsienen hebben vier keer minder water nodig en tomaten bijna tien keer minder (zie deze blogpost en Mens 82). Misschien is avocado’s eten toch niet echt ideaal.

Persea americana, jonge avocadoplant (WikiCommons, CC-BY 3.0)

Maar, hoor ik je al zuchten, wat mogen we dan nog wél eten? Geen zorgen, ook lokaal hebben we, zeker tijdens het zomerseizoen, een groot aanbod aan lekkernijen voorhanden. Denk maar aan heerlijke courgette, frisse komkommer of knapperige paprika. Hieronder vind je een handig overzicht terug. Meer weten over de impact van je eten of de watervoetafdruk? Kijk dan zeker eens op www.waterfootprint.org en in deze interessante brochure.

Geplaatst door Marjolein op 31/08/2019 om 16:05