Gooi die leerlingen buiten!

Hoe vaak zou het niet gebeuren – een onrustige leerling die de les verstoort, wordt ongenadig de les uitgezet (en mag dan een half uurtje papiertjes oprapen op de speelplaats). Volgens recent onderzoek is het echter veel zinvoller om meteen de hele klas mee naar buiten te nemen, en de les gewoon in de open lucht voort te zetten.

Haagschool houden (een oude Vlaamse uitdrukking voor spijbelen)? Niets van aan!
Bron: US National Park Service, Publiek domein

Verschillende studies hebben al duidelijk aangegeven dat onze mentale gezondheid erop vooruitgaat als we af en toe kunnen genieten van wat groen in de omgeving. Een dagelijkse wandeling in de natuur verhoogt ons geluksgevoel. Contact met de natuur vermindert stress en verbetert onze concentratie. Zelfs een blik werpen op de buitenlucht door een raam is al voldoende om onze aandacht (voor een leerkracht, bijvoorbeeld) te verbeteren. Zeg nu nog eens dat wie door het raam staart, een slechte leerling is die bij de les moet gehouden worden.

Onderzoek van de Universiteit van Illinois (VS) toonde aan dat scholieren (van tien jaar oud) opmerkelijk alerter waren na een poosje in de buitenlucht – zelfs als er ondertussen ook nog les werd gegeven. De leerlingen waren enthousiaster, aandachtiger en letten beter op.

Genieten van de natuur – gezond voor lichaam en geest.
Publiek domein.

"Onze leraren waren in staat om bijna twee keer zo lang ononderbroken les te geven op een tijdstip na de buitenles," zegt Ming Kuo, een van de onderzoekers, "en we zagen het effect ook bij de leerlingen van een eerder sceptische leraar." Misschien een tip voor onze Vlaamse leerkrachten om zelf eens uit te proberen?

 

Bronnen:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.02253/full

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17439760.2016.1221126

https://academic.oup.com/bioscience/article/67/2/147/2900179

 

Geplaatst door Geert op 23/01/2018 om 19:44