MENS 58 - Illusies te koop. Hersenprikkers en breindoders

Download

Blowen, slikken, snuiven of spuiten ?

Wiet, shit, hasj of space cake ?

High, stoned, cold turkey ?

We kennen ze allemaal. De stoere termen van de drugtaal. De ene al cooler dan de andere. Maar wie weet echt het fijne van drugs? Wat ze zijn, wat ze doen, hoe ze werken? Hebben ze allemaal dezelfde effecten op het lichaam?

Leiden ze allemaal tot afhankelijkheid en gewenning?

Drugs kunnen op drie manieren werken: ze peppen op, verdoven of veranderen het bewustzijn. Iedereen, jong of oud, man of vrouw, krijgt in zijn leven te maken met drugs. Zeker als we onder drugs de brede waaier van stoffen verstaan die een invloed hebben op onze geest, gevoelens, waarneming en bewustzijn. Heel wat van de stoffen die onder die definitie vallen, zijn ingeburgerd in de Westerse samenleving. Denk maar aan koffie, tabak en alcohol. En in jongerencultuur hoort een jointje er ook steeds meer bij.

Drugs zijn zeker niet uniek aan onze maatschappij. Ze bestaan in alle culturen en zijn van alle tijden. Al hoeft dat geen reden te zijn om ze zomaar te gebruiken. Want drugs hebben wel degelijk een invloed op je lichaam en je leven.

Wie welke drug gebruikt, kan verschillen. Jongeren zullen misschien eerder een joint roken. Een partyganger neemt veeleer zijn toevlucht tot XTC. Een metser steekt misschien sneller een sigaret op. Een bediende houdt zijn aandacht erbij met een sloot koffie. En gegarandeerd neemt de bomma eerder een slaappil dan een snuifje coke. Of en welke drug iemand gebruikt, hangt dus van veel dingen af: de cultuur, het gezin waarin men opgroeit, de leeftijd, de job, reclame, de wet, de invloed van vrienden, of je geld hebt of niet, enzovoort. Maar toch moet je oppassen voor clichés. Het is lang niet zo dat enkel jongeren illegale drugs gebruiken en dat alle zware drinkers volwassen mannen zijn. Je kan niet zomaar op elke groep mensen een bijbehorende drug plakken.

Terug naar het overzicht