Nieuwe lezing - Algen, het groene goud van morgen

Nog op zoek naar een boeiende lezing of activiteit ? Kijk zeker naar de nieuwe lezing van Chris Thoen over algen als grondstof voor de economie van morgen. Of ga langs de tentoonstelling in Meise over kiezelwieren...

Geplaatst door Geert op 16/09/2019 om 18:31

Avocado of avocadon't?

Geplet op een toast met alles erop en er aan, met tomaten en kruiden in een lekkere dipsaus of gewoon zo, met een snuifje zout; de avocado is een romige, volle supervrucht waar heel wat voordelen aan toegeschreven worden. Ze bevatten bijvoorbeeld meer kalium dan bananen en zouden ook een afrodisiacum zijn, hoewel dat laatste waarschijnlijk een gerucht is ten gevolge van hun oorspronkelijke naam; ahuakatl, wat teelbal betekent in het Nahuatl, de taal van de Azteken.

In Aceh, Indonesië kwam William Dampier in een zware storm terecht (publiek domein)

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 31/08/2019 om 16:05

De langste dag van het jaar…

Nu het einde van juni nadert, draait onze planeet doorheen een belangrijk punt op de astronomische kalender: de zomerzonnewende. Deze doet zich voor wanneer de zon direct boven de Kreeftskeerkring passeert, op 23° 26′ 22″ noorderbreedte (en strikt genomen is het in België dan 17 u 54). De reden daarvoor is alom bekend: de aarde draait rond de zon op een gekantelde as. Tussen maart en september krijgt het noordelijk halfrond van de aarde gedurende een dag meer blootstelling aan direct zonlicht. De rest van het jaar krijgt het zuidelijk halfrond meer. Daarom hebben we seizoenen.

Tijd vor de zomer!
Publiek domein

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 22/06/2019 om 16:02

April, maand van de liefde en het leven

April zit verscholen tussen de Vlaamse mei- en Mariamaand  en de gure winter die zijn einde kent in maart. Het woord aprilis is verwant met het Latijnse werkwoord aperire, opengaan, en laat het ontluiken van de bloemen en de knoppen van de bomen weerklinken.

In het noorden van Europa stond de maand bekend als de Easter-monaþ, gewijd aan de godin Ostara of Eastre. Net als de Griekse godin Eos of de Vedische Ushas is Ostara gewijd aan de dageraad. Wij herkennen echter wat anders in de naam van die godin: het Duitse woord Ostern of het Engelse Eastern – Pasen! En als er één feest is dat mag doorgaan in april, dan is het wel het Paasfeest, de viering van de verrijzenis van Jezus Christus, het wederkeren van het Licht voor de mensheid. Net als het licht van Ostara, die vreugde en vrede bij de mensen bracht.

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 12/04/2019 om 13:47

Ik ben de dreiging die bloeit in de nacht…

De familie van de nachtschaden, in botanisch Latijn de Solanaceae, bevat ongeveer 2700 soorten verdeeld over een honderdtal genera. Nachtschaden komen voor op alle continenten, behalve Antarctica, maar kennen hun grootste diversiteit in Zuid- en Midden-Amerika. De oudste vertegenwoordiger verscheen al minstens 52 miljoen jaar geleden, zo bleek uit vondsten in Patagonië in 2017.

De zonnige gele bloem van de tomatenplant
Bron: DXLINH, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 25/11/2018 om 21:17

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27