Ecosysteemdiensten 3: Leven in zee stelt hoge eisen

Op het land bepalen vooral de beschikbaarheid van water, de omgevingstemperatuur en, voor planten, de lichtinval waar een dier of plant goed kan gedijen. Maar hoe zit dat voor waterdieren?

 

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 08/12/2019 om 14:50

Ecosysteemdiensten 2: Water als habitat

De drie grote habitattypes in de oceaan zijn:

  • de kustzone (zandig, rotsig of begroeid met koralen)
  • het open water
  • de zachte, zanderige en modderige bodem

Elk van deze habitats heeft eigen kenmerken, en wordt bewoond door typische dieren- en plantensoorten specifiek voor dat habitat (die ook het best zijn aangepast en uitgerust om in dat habitat te overleven). Een overzicht.

 

Zeelelies op een harde ondergrond in de diepzee
Bron: Oregon State University, Flickr, CC BY-SA 2.0

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 07/12/2019 om 13:32

Ecoysteemdiensten 1: Het systeem achter de natuur

Onderzoekers die zich buigen over het fenomeen “leven” zijn er van allerlei slag. Zo zijn er wetenschappers die zich bezighouden met cellen en moleculen. Ze trachten uit te vlooien hoe cellen functioneren door een samenspel van duizenden genen en eiwitten, hoe zenuwcellen ionen opnemen en weer afgeven en zo elektrische prikkels van de hersenen tot in je kleinste teenkootje doorgeven, of hoe ze voortdurend suikers en vetten afbreken om voldoende energie op te wekken. Anderen houden ervan om de voorgeschiedenis en de evolutieve samenhang van de miljoenen cellen, dieren en planten op onze planeet bij mekaar te puzzelen: welke familiebanden bestaan er tussen de verschillende haaiensoorten, hoe zijn juist de vogels verwant met de dinosauriërs, en waar kwam de eerste plant aan land? De aarde herbergt bovendien nog miljoenen onbekende soorten organismen, en van vele levensvormen kennen we ternauwernood meer dan hun naam. Nog anderen proberen om dat leven naar hun hand te zetten. Ze willen goed draaiende boerderijen, efficiënte gisten om brood en alcohol aan te maken, of zeewier kweken op grote pontons in de Noordzee.

Ecologisch stilleven uit Akagera National Park, Rwanda
Bron: Abhishek Singh, Flickr, CC BY-SA 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 02/12/2019 om 21:40

Elementair aflevering 2 - Ecosysteemdiensten

Hoe technologisch geavanceerd we ook lijken, toch steunt onze menselijke samenleving nog zeer sterk op al wat we uit de natuur halen. De natuur en zijn ecosystemen helpen ons vooruit - en veel meer dan we beseffen. In deze podcast en blogs leggen we uit hoeveel, en hoe wetenschappers dat uitrekenen. De podcast kan je terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

Episode 1: Het systeem achter de natuur

Episode 2: Water als habitat

Episode 3: Leven in zee stelt hoge eisen

Episode 4: Ecosystemen en voedselketens

Episode 5: Door de koralen naar het rif kijken

Episode 6: Koralen en de mens

Geplaatst door Marjolein op 30/11/2019 om 16:16

Bananen onder vuur

Bananen zijn lekkere, gezonde en populaire vruchten. En toch is hun toekomst onzeker. Bananenplantages over de hele wereld worden bedreigd door een reeks infectieziekten. Een recente bevraging (gepubliceerd in 2017) bij meer dan 500 bananenexperts wereldwijd duidde de volgende ziekten aan als de belangrijkste problemen voor de bananenkweek.

 

Boven: Zwarte Sigatokaziekte (Bron: Scot Nelson, Flickr, publiek domein)
Onder: Banana bunchy topziekte (Bron Scot Nelson, Flickr, publiek domein)

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 21/11/2019 om 13:26

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27