Bio-elektriciteit 1: Zenuwcellen sturen elektriciteit van neuron naar neuron

De zenuwcel (neuron) is de eigenlijke functionele eenheid van het zenuwstelsel. Ze zijn met 100 miljard en staan in voor zowel de geleiding van signalen van de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren, waardoor de spieren samentrekken, als voor het overbrengen van informatie van de zintuigen naar het ruggenmerg en de hersenen toe. Individuele zenuwcellen fungeren als geleiders en schakelstations van elektrische signalen.

 

Neuronen uit het ruggenmerg van een muis
Bron: NICHD/S, Jeong, Flickr, CC BY 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 17/01/2020 om 20:51

Elementair aflevering 5 - De stroom in de kikker

Elektriciteit, we kennen het allemaal en zouden niet meer zonder kunnen leven. Maar dat kunnen we ook letterlijk nemen. Dezelfde potentiaalverschillen die er voor zorgen dat batterijen onze toestellen van stroom voorzien, zorgen er in ons lichaam voor dat je je hand wegtrekt als je iets warm aanraakt of je een gelukzalig gevoel ervaart als je een stukje chocolade eet. Maar ze is ook een belangrijke oorzaak voor het falen van ons hart en verlamming. In deze aflevering leer je alles over bio-elektriciteit, het communicatiesysteem van ons zenuwstelsel.

Je kan de podcast terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

Episode 1: Zenuwcellen sturen elektriciteit van neuron naar neuron

Geplaatst door Geert op 17/01/2020 om 20:11

Elementair aflevering 4 - De slimste van de klas

We weten allemaal nog wel wie de slimste was in de klas en wie voelt zich niets graag eens slimmer dan iemand anders? Maar slim zijn, is dat hetzelfde als intelligent zijn? En meten die IQ tests dat wel echt? Of slimme ouders, grotere hersenen en veel sudoku's oplossen écht voor een hogere intelligentie zorgen, bespreken we in deze aflevering. Je kan deze terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

 

Geplaatst door Geert op 17/01/2020 om 20:09

Afgeleiden 1: Eerste, tweede, derde, vierde... afgeleide?

De afgeleide. Een fundamenteel begrip in de wiskunde. Zo fundamenteel, dat het niet eenvoudig is om een juiste definitie te geven, die aan ieders smaak voldoet. Zelfs wiskundigen hebben verschillende manieren om afgeleiden te definiëren. William Thomson geeft er in zijn paper uit 1994 maar liefst 37 verschillende!

In een klassieke wiskundeklas komt meestal de meetkundige definitie naar boven: de afgeleide van een curve geeft ons de richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan die curve. Is die curve een nette rechte lijn, dan verandert ook die afgeleide niet. Is de curve een bochtige kromme (de blauwe kromme op de figuur), dan verandert de afgeleide de hele tijd.

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 16/12/2019 om 19:15

Elementair aflevering 3 - Afgeleiden

Een harde dobber voor heel wat jongeren op de middelbare school, een handig instrument in exacte en toegepaste wetenschappen. Newton en Leibniz ontwikkelden de afgeleide in de zeventiende eeuw (en hielden er een levenslange vete aan over) en sindsdien komen we ze overal tegen – tot in politiek discours toe. Tijd voor informatieversnelling in onze volgende podcast. Je kan deze terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

Episode 1 - Eerste, tweede, derde, vierde... afgeleide?

 

Wie de Newton - Leibniz-quiz zelf ook eens wil proberen, kan die HIER vinden!

Geplaatst door Geert op 16/12/2019 om 18:33

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28