Afgeleiden 1: Eerste, tweede, derde, vierde... afgeleide?

De afgeleide. Een fundamenteel begrip in de wiskunde. Zo fundamenteel, dat het niet eenvoudig is om een juiste definitie te geven, die aan ieders smaak voldoet. Zelfs wiskundigen hebben verschillende manieren om afgeleiden te definiëren. William Thomson geeft er in zijn paper uit 1994 maar liefst 37 verschillende!

In een klassieke wiskundeklas komt meestal de meetkundige definitie naar boven: de afgeleide van een curve geeft ons de richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan die curve. Is die curve een nette rechte lijn, dan verandert ook die afgeleide niet. Is de curve een bochtige kromme (de blauwe kromme op de figuur), dan verandert de afgeleide de hele tijd.

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 16/12/2019 om 19:15

Elementair aflevering 3 - Afgeleiden

Een harde dobber voor heel wat jongeren op de middelbare school, een handig instrument in exacte en toegepaste wetenschappen. Newton en Leibniz ontwikkelden de afgeleide in de zeventiende eeuw (en hielden er een levenslange vete aan over) en sindsdien komen we ze overal tegen – tot in politiek discours toe. Tijd voor informatieversnelling in onze volgende podcast. Je kan deze terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

Episode 1 - Eerste, tweede, derde, vierde... afgeleide?

 

Wie de Newton - Leibniz-quiz zelf ook eens wil proberen, kan die HIER vinden!

Geplaatst door Geert op 16/12/2019 om 18:33

Ecosysteemdiensten 6: Koralen en de mens

Koraalriffen zijn nuttig voor de mensheid

Koralen zijn niet alleen boeiend vanuit een biologisch standpunt, maar ook voor onze economie. Zo dienen vele riffen als kweekzone voor heel wat vissen en ongewervelden die we vangen en opeten. Minstens één miljard mensen haalt zijn eiwitten uit zeedieren die van koraalriffen komen. Een achtste van de wereldbevolking woont binnen 100 km van een koraalrif en zal waarschijnlijk een aantal voordelen halen uit de ecosysteemdiensten die koraalriffen bieden. Meer dan 275 miljoen mensen leven zelfs binnen de 30 km van riffen. Vijfhonderd miljoen mensen hangen voor hun inkomen af van wat de koraalriffen kunnen bieden.

 

Bron foto: Toby Hudson, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 15/12/2019 om 19:17

Ecosysteemdiensten 5: Door de koralen naar het rif kijken

Goed functionerende ecosystemen zijn van onschatbare waarde voor het leven op aarde. Niet alleen omwille van de intrinsieke, onschatbare waarde van de soorten die erin opgenomen zijn, maar ook door de meerwaarde die ze als geheel opleveren. Ook wij, mensen, genieten namelijk mee van de voordelen die een rijke natuurlijke omgeving ons biedt. We spreken dan van ecosysteemdiensten.

 

Bron: Ryan McMinds, Flickr, CC BY 2.0  

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 15/12/2019 om 18:55

Ecosysteemdiensten 4: Ecosystemen en voedselketens

Het is een oeroude wet in de natuur: het ene organisme eet het andere op om zelf in leven te blijven. Planten groeien dankzij het licht van de zon en het koolzuurgas in de atmosfeer, rupsen vreten de bladeren van de planten op, roodborstjes doen zich te goed aan rupsen, en een sperwer lust occasioneel wel eens een roodborstje. En aan het einde van hun leven breken opruimers, zoals wormen, schimmels en bacteriën, het dode materiaal van al deze dieren en planten af tot eenvoudige moleculen, die nieuwe organismen recycleren om te groeien. Dit eenvoudige systeem wordt wel eens aangeduid als een voedselketen.

 

Voorbeeld van een eenvoudige voedselketen
Bronnen figuren: Eikenbladeren: PPD, PIXNIO, publiek domein
Rupsen: Patrick Oscar Boykin, Flickr, CC BY-SA 2.0
Roodborstjes: Ben Kerckx, Pixabay, publiek domein
Sperwer: Phisk, Pixabay, publiek domein.

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 11/12/2019 om 18:29

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27