De 50e verjaardag van de atoomtijd

De mens is het enige levende wezen van welke het tijdsbesef zo vergevorderd is dat we het meten tot op de seconde (en veel kleiner). Vierduizend jaar geleden deelden de Egyptenaren hun dag in in twee delen van 12 uur, één voor overdag en één voor ’s nachts, waardoor hun delen in lengte varieerden afhankelijk van het seizoen. Ook de Romeinen gebruikten gelijkaardige indeling, en gingen zelfs verder: de periode met daglicht werd opgedeeld in twaalf horae (uren), en de duisternis viel uiteen in vier vigilia (nachtwachten).

De oudste zonnewijzer ter wereld, uit de Koningsvallei te Egypte (±1500 v. Chr.)
(Publiek domein)

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 05/11/2017 om 20:02

Mosterd: van natuurlijk pesticide tot gewaardeerde smaakmaker

Voor een lekkere én gezonde maaltijd kunnen we vaak terecht bij verschillende soorten van de plantenfamilie van de Kruisbloemigen (Brassicaceae of, met een oudere term, Cruciferae). Bloemkool, radijs, mierikswortel, raap, broccoli en rodekool horen alle bij deze familie, die reeds van oudsher onze velden tooit en onze tafels vult. Maar we zijn niet de enige soort die houdt van een maaltje kool of radijs.

Zwarte mosterd, Brassica nigra
Bron: AnRo0002. Wikipedia, Publiek domein (CC 0)

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 01/11/2017 om 17:34

Krijgen we Europese normen voor de zwaveluitstoot door schepen?

's Werelds meest milieuvriendelijke vorm transport (uitgedrukt in hoeveelheden koolstofdioxide per vervoerde ton lading) is en blijft de scheepvaart. Vermits 90% van de wereldhandel over zee gebeurt, is dit een goede zaak voor ons leefmilieu. Maar tegelijkertijd is diezelfde scheepvaartsector een van' s werelds grootste bronnen van zwaveldioxide. 

Bron: Roberto Venturini – Flickr – CC BY 2.0

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 29/10/2017 om 15:57

Hart van de Materie - Nawoord: Waarheen leidt het pad ?

In deze bladzijden hebben we u meegenomen voor een reis van 2600 jaar, van bij de Oude Grieken tot in de laboratoria van de 21ste eeuw. We beschreven een zoektocht die ons leidde van het idee dat alles bestaat uit water, tot het idee dat alles bestaat uit kleine snaartjes. Gekker dan dat kan het wellicht niet worden, denkt u. Misschien zitten we helemaal op het foute spoor – hebben we langsheen de route ergens een foute afslag genomen en draaien we nu rondjes in gesloten snaren en lusjes in het midden van een dierentuin van deeltjes waarbij zelfs onderzoekers zich afvragen wie die spullen toch allemaal heeft besteld.

Publiek domein

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 26/09/2017 om 20:23

Hart van de Materie 24: Snaren of lussen? De toekomst wijst het uit...

Bovendien is met snarentheorie alleen het verhaal nog niet ten einde. Er bestaat immers een alternatieve theorie over de basisstructuur van de materie, afgeleid uit de relativiteitstheorie, die eveneens hoge ogen gooit onder fysici. Nu, eigenlijk gaat deze theorie, de luskwantumzwaartekracht, niet echt over materie, maar over de structuur van de ruimtetijd zelf. Luskwantumzwaartekracht kwantiseert deze structuur en niet de materie die zich erin bevindt: de ruimtetijd wordt een netwerk met knooppunten en verbindingen, die haar verdelen in afgescheiden elementen.

Dit maakt de ruimte korrelig. Net als de energieniveaus in de orbitalen van atomen, of de pakketjes energie in een lichtstraal, bestaat er ook een “pakketje afstand” tussen twee punten – een minimale afstand die steeds in een stap moet overbrugd worden. Deze afstand komt daarbij overeen met… de Plancklengte! Meer precies moet de ruimte op het allerkleinste niveau gezien worden als uiterst fijn weefsel, of nog, als een spinnetwerk, een netwerk ‘geweven’ van eindige lussen Het hele netwerk van lussen heet daarbij een spinnetwerk. Doordat dit netwerk in de loop van de tijd verandert, spreken onderzoekers daarbij van een spinschuim (en omgekeerd is een spinnetwerk een momentopname van de toestand van het spinschuim). In zekere zin geldt een dergelijke korreligheid ook voor de snarentheorie, waar ook objecten ter grootte van de Plancklengte als fundamentele eenheden van de natuur worden beschouwd.

Artistieke impressie van een spinnetwerk
Bron:Linfoxman, Wikipedia, publiek domein
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Loop_quantum_gravity.jpg

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 26/09/2017 om 20:11

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18