Ecosysteemdiensten 5: Door de koralen naar het rif kijken

Goed functionerende ecosystemen zijn van onschatbare waarde voor het leven op aarde. Niet alleen omwille van de intrinsieke, onschatbare waarde van de soorten die erin opgenomen zijn, maar ook door de meerwaarde die ze als geheel opleveren. Ook wij, mensen, genieten namelijk mee van de voordelen die een rijke natuurlijke omgeving ons biedt. We spreken dan van ecosysteemdiensten.

 

Bron: Ryan McMinds, Flickr, CC BY 2.0  

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 15/12/2019 om 18:55

Ecosysteemdiensten 4: Ecosystemen en voedselketens

Het is een oeroude wet in de natuur: het ene organisme eet het andere op om zelf in leven te blijven. Planten groeien dankzij het licht van de zon en het koolzuurgas in de atmosfeer, rupsen vreten de bladeren van de planten op, roodborstjes doen zich te goed aan rupsen, en een sperwer lust occasioneel wel eens een roodborstje. En aan het einde van hun leven breken opruimers, zoals wormen, schimmels en bacteriën, het dode materiaal van al deze dieren en planten af tot eenvoudige moleculen, die nieuwe organismen recycleren om te groeien. Dit eenvoudige systeem wordt wel eens aangeduid als een voedselketen.

 

Voorbeeld van een eenvoudige voedselketen
Bronnen figuren: Eikenbladeren: PPD, PIXNIO, publiek domein
Rupsen: Patrick Oscar Boykin, Flickr, CC BY-SA 2.0
Roodborstjes: Ben Kerckx, Pixabay, publiek domein
Sperwer: Phisk, Pixabay, publiek domein.

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 11/12/2019 om 18:29

Ecosysteemdiensten 3: Leven in zee stelt hoge eisen

Op het land bepalen vooral de beschikbaarheid van water, de omgevingstemperatuur en, voor planten, de lichtinval waar een dier of plant goed kan gedijen. Maar hoe zit dat voor waterdieren?

 

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 08/12/2019 om 14:50

Ecosysteemdiensten 2: Water als habitat

De drie grote habitattypes in de oceaan zijn:

  • de kustzone (zandig, rotsig of begroeid met koralen)
  • het open water
  • de zachte, zanderige en modderige bodem

Elk van deze habitats heeft eigen kenmerken, en wordt bewoond door typische dieren- en plantensoorten specifiek voor dat habitat (die ook het best zijn aangepast en uitgerust om in dat habitat te overleven). Een overzicht.

 

Zeelelies op een harde ondergrond in de diepzee
Bron: Oregon State University, Flickr, CC BY-SA 2.0

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 07/12/2019 om 13:32

Ecoysteemdiensten 1: Het systeem achter de natuur

Onderzoekers die zich buigen over het fenomeen “leven” zijn er van allerlei slag. Zo zijn er wetenschappers die zich bezighouden met cellen en moleculen. Ze trachten uit te vlooien hoe cellen functioneren door een samenspel van duizenden genen en eiwitten, hoe zenuwcellen ionen opnemen en weer afgeven en zo elektrische prikkels van de hersenen tot in je kleinste teenkootje doorgeven, of hoe ze voortdurend suikers en vetten afbreken om voldoende energie op te wekken. Anderen houden ervan om de voorgeschiedenis en de evolutieve samenhang van de miljoenen cellen, dieren en planten op onze planeet bij mekaar te puzzelen: welke familiebanden bestaan er tussen de verschillende haaiensoorten, hoe zijn juist de vogels verwant met de dinosauriërs, en waar kwam de eerste plant aan land? De aarde herbergt bovendien nog miljoenen onbekende soorten organismen, en van vele levensvormen kennen we ternauwernood meer dan hun naam. Nog anderen proberen om dat leven naar hun hand te zetten. Ze willen goed draaiende boerderijen, efficiënte gisten om brood en alcohol aan te maken, of zeewier kweken op grote pontons in de Noordzee.

Ecologisch stilleven uit Akagera National Park, Rwanda
Bron: Abhishek Singh, Flickr, CC BY-SA 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 02/12/2019 om 21:40

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26