Van natuurlijk naar complex: getallenverzamelingen

Doorheen de geschiedenis hebben mensen leren werken met steeds grotere getalverzamelingen. Bij het tellen van de appeloogst of de grootte van de kudde schapen gebruikten landbouwers en herders de natuurlijke getallen - 1, 2, 3… Merk op dat de nul daar niet meteen bij werd gerangschikt. In de loop van de eeuwen ontwikkelde de mens wel verschillende manieren om “niets” te schrijven, maar het is pas echt bij de invoering van de Arabische cijfers en van het tiendelig talstelsel (wat we vandaag nog steeds gebruiken) dat een symbool “0” echt deel is beginnen uitmaken van ons geheel van cijfers. 

 

Getallen in de Babylonische cultuur (in spijkerschrift)
Bron:Josell7, Wikimedia, CC BY-SA 4.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 19/02/2020 om 21:17

Alcohol - Bron van verderf en bron van vreugde

Wellicht is er geen molecule op aarde die doorheen de geschiedenis van de mensheid zoveel inkt heeft laten vloeien als ethanol – in de volksmond gewoon “alcohol” genoemd.

Voor een scheikundige zijn alcoholen moleculen die voorzien zijn van een hydroxylgroep (een zuurstofatoom waarop een waterstofatoom gebonden zit). Voor een liefhebber van de occasionele cocktail (of meer dan een) is alcohol een bron van genot en vermaak. Voor heel wat grote en kleine brouwers en wijnboeren is de stof de basis van hun bedrijf en hun inkomsten. Voor een dichter of een singer-songwriter speelt alcohol soms de rol van een muze. En voor een bioloog… wel, dat hoort u in de bijbehorende podcast.

Old Bushmills Distillery, County Antrim, Northern Ireland
Bron: Yves Cosentino, Flickr, CC BY 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 16/02/2020 om 19:17

Elementair aflevering 7 - Land van gerst en honing

Wist je dat alcohol waarschijnlijk een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van de landbouw? En dat alchemisten dachten dat alcohol de essentie van het leven was? In deze aflevering hebben we het over gerst en hoe je via fermentatie en destillatie dit simpele product kan omzetten in duizenden soorten bier en andere alcoholische dranken.

Je kan de podcast terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

En hier is wat achtergrondmateriaal op onze blog...

Episode 1: Van medicijn tot cocktailhype: Gin

Episode 2: Alcohol: bron van verderf en vreugde

 

 

Geplaatst door Geert op 16/02/2020 om 18:25

Elementair aflevering 6 - De magie van de getallen

02/02/2020 is een palindroomdag, je kan die datum van voor naar achter en andersom lezen, eender welke datumnotering je gebruikt. Dat komt niet vaak voor en inspireerde ons een aflevering te maken over getallen en cijfers. We hebben het over de rij van Fibonacci en de Gulden Snede, over Riemann en priemgetallen en hoe belangrijk dat werk is in elektronische beveiliging, maar ook over perfect, bijna perfecte, gebrekkige en andere getallen.

Je kan de podcast terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

Episode 1: De Gulden Snede, deel 1: De natuur kan niet zonder de wiskunde

Episode 2: De Gulden Snede, deel 2: Over architectuur en muziek

Episode 3: Magie van getallen, deel 1: Palindroomgetallen

Episode 4: Magie van getallen, deel 2: Uit de schatkamer van de getallentheorie

Episode 5: Van natuurlijk naar complex: getallenverzamelingen

Episode 6: Priem en perfectie

Episode 7: De jacht op een priemgetal

Geplaatst door Geert op 02/02/2020 om 20:24

Magie van getallen 2: uit de schatkamer van de getallentheorie

Getallen hebben mensen altijd gefascineerd. De Griekse filosoof Plato (427-347 v. Chr.) noemde de studie van de getallen de hoogste vorm van kennis, en boven de ingang van zijn Academie in Athene stond (zo zegt toch een hardnekkige legende) de spreuk “Ageometrètos mèdeis eisitoo” – wie niets van wiskunde kent, blijft hier beter weg.

 

Houtsnede met beelden van Pythagoras, in de weer met klokken, een soort glazen xylofoon, een monochord en (orgel)pijpen.
Bron: Theorica musicae door Franchino Gaffurio, 1492, publiek domein.

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 02/02/2020 om 14:40

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27