There’s a Killer on the Road: Griep

In 1918 brak een epidemie uit die zich met tomeloze vaart ontwikkelde tot een pandemie. Het werd de ergste uitbraak van een infectieziekte ooit beschreven. Voorzichtige schattingen geven wereldwijd 20-50 miljoen doden aan in 18 maanden tijd (1918-1919), andere bronnen hebben het over ruim 50 miljoen en zelfs 50-100 miljoen doden. Mogelijk was een half miljard mensen op een of ander moment besmet met de ziekte. Een absolute ramp, en de boosdoener was een griepvirus - influenza A van het subtype H1N1.


 

Het griepvirus onder de microscoop - Influenza A
CDC/F.A. Murphy - publiek domein
Zie ook: Nicholls H, (2006) Pandemic Influenza: The Inside Story. PLoS Biology Vol. 4/2/2006, e50.  CC BY 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 11/04/2020 om 19:05

Virussen 2 - Het leven zoals het is

Heel die opbouw van een virus is erop gericht om de besmetting en vermenigvuldiging zo snel mogelijk te laten verlopen. Dit gebeurt in zes stappen, die we in deze blogpost een voor een overlopen.

 


De levenscyclus van een griepvirus.
Bron: Vrij te vinden op https://openstax.org/books/microbiology/pages/6-2-the-viral-life-cycle. CC BY 4.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 07/04/2020 om 21:22

Virussen 1 – Leven op z’n kleinst

Een virus is een submicroscopisch deeltje dat levende cellen kan infecteren. Die definitie is al een hele mond vol, en vereist al wat verduidelijking.

Ebolavirus (ingekleurde elektronenmicroscopische foto)
Bron: CDC Global, Flickr, CC BY 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 06/04/2020 om 21:19

Van DNA naar eiwitten: Hoe werkt het ook allemaal weer?

Het hele bouwplan van ons lichaam, waarin onze vorm, ons uitzicht, maar - veel belangrijker - de werking van onze cellen in beschreven staat, is ons DNA. We spreken ook van ons genoom - de specifieke DNA-samenstelling voor een soort, bv. de mens. Het genoom, in essentie de verzameling van alle genen die bij een soort horen, bevat de informatie die vertelt hoe allerlei processen in cellen en weefsels moeten verlopen: welke kleurstoffen de cellen in het oog moeten aanmaken, hoe cellen glucose moeten afbreken om er energie uit te winnen, hoe beenmergcellen zich moeten omvormen tot bloedcellen, en wanneer zaden beginnen kiemen. Het DNA voert die activiteiten echter niet zelf uit. Dat is weggelegd voor de eiwitten of proteïnen, verzameld in het proteoom. De instructies die zeggen hoe dat eiwit er moet uitzien om die functie correct uit te voeren, die zijn opgeslagen in de moleculen van het DNA. We zeggen daarom ook wel dat DNA codeert voor een bepaald eiwit. De verbinding tussen genoom en proteoom wordt gevormd door het transcriptoom. Dit bestaat uit de mRNA-moleculen.

Het centrale dogma van de moleculaire biologie.
De zwarte pijlen duiden aan welke processen er in alle cellen plaatsvinden,
en de grijze pijlen in stippellijn tonen wat sommige virussen kunnen.

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 06/04/2020 om 21:01

Elementair aflevering 10 - De kool, de geit en de hond

We kozen de hond als beste vriend, de tarwe en de aardappel als maaltijd en de geit, het rund en het schaap voor kaas en yoghurt. In deze aflevering hebben we het over hoe dat zo gekomen is; domesticatie. We hebben het niet alleen over het eerste dier dat gedomesticeerd werd, duizenden jaren voor het onstaan van de landbouw, maar ook over hoe mensen eigenlijk zichzelf gedomesticeerd hebben. En zijn katten eigenlijk wel écht gedomesticeerd? Niet alleen dieren, maar ook planten komen aan bod! Van rijst en graan tot kool en aardappel.

 

Je kan de podcast terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

En hier is wat achtergrondmateriaal op onze blog...

Episode 1: Kolen van het veld naar de keuken - Kolen

Episode 2: Ik ben de dreiging die bloeit in de nacht - Tomaten

Episode 3: Tabak - genotsmiddel bij uitstek

 

Geplaatst door Geert op 06/04/2020 om 18:03

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28