Van DNA naar eiwitten: Hoe werkt het ook allemaal weer?

Het hele bouwplan van ons lichaam, waarin onze vorm, ons uitzicht, maar - veel belangrijker - de werking van onze cellen in beschreven staat, is ons DNA. We spreken ook van ons genoom - de specifieke DNA-samenstelling voor een soort, bv. de mens. Het genoom, in essentie de verzameling van alle genen die bij een soort horen, bevat de informatie die vertelt hoe allerlei processen in cellen en weefsels moeten verlopen: welke kleurstoffen de cellen in het oog moeten aanmaken, hoe cellen glucose moeten afbreken om er energie uit te winnen, hoe beenmergcellen zich moeten omvormen tot bloedcellen, en wanneer zaden beginnen kiemen. Het DNA voert die activiteiten echter niet zelf uit. Dat is weggelegd voor de eiwitten of proteïnen, verzameld in het proteoom. De instructies die zeggen hoe dat eiwit er moet uitzien om die functie correct uit te voeren, die zijn opgeslagen in de moleculen van het DNA. We zeggen daarom ook wel dat DNA codeert voor een bepaald eiwit. De verbinding tussen genoom en proteoom wordt gevormd door het transcriptoom. Dit bestaat uit de mRNA-moleculen.

Het centrale dogma van de moleculaire biologie.
De zwarte pijlen duiden aan welke processen er in alle cellen plaatsvinden,
en de grijze pijlen in stippellijn tonen wat sommige virussen kunnen.

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 06/04/2020 om 21:01

Elementair aflevering 10 - De kool, de geit en de hond

We kozen de hond als beste vriend, de tarwe en de aardappel als maaltijd en de geit, het rund en het schaap voor kaas en yoghurt. In deze aflevering hebben we het over hoe dat zo gekomen is; domesticatie. We hebben het niet alleen over het eerste dier dat gedomesticeerd werd, duizenden jaren voor het onstaan van de landbouw, maar ook over hoe mensen eigenlijk zichzelf gedomesticeerd hebben. En zijn katten eigenlijk wel écht gedomesticeerd? Niet alleen dieren, maar ook planten komen aan bod! Van rijst en graan tot kool en aardappel.

 

Je kan de podcast terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

En hier is wat achtergrondmateriaal op onze blog...

Episode 1: Kolen van het veld naar de keuken - Kolen

Episode 2: Ik ben de dreiging die bloeit in de nacht - Tomaten

Episode 3: Tabak - genotsmiddel bij uitstek

 

Geplaatst door Geert op 06/04/2020 om 18:03

Elementair afleveringen 8 en 9 - Virussen en vaccins

We schrijven begin maart 2020. Nieuwsberichten over het coronavirus overheersen onze media. Maar wat zijn virussen nu eigenlijk? Deze kleinste vorm van leven (of niet?) op onze planeet vormen zowel een bedreiging als een zegen, zonder dewelke wij er als mens waarschijnlijk helemaal niet geweest zouden zijn. Aflevering 8 van onze podcast zoomt - heel sterk - in en heeft het over virussen in het algemeen en een aantal soorten in het bijzonder. Aflevering 9 gaat dieper in op onze verdediging tegen virussen. Immers, tegen hoofdpijn hebben we aspirine, tegen bacteriën antibiotica en tegen een gebroken been een spalk. Maar tegen een virus ? Dankzij het werk van Jenner en Pasteur hebben we ook een wapen om verschillende virussen doeltreffend te bestrijden: vaccins. Ook al liggen die vandaag de dag af en toe onder vuur, zijn vaccins onze beste hoop tegen deze kleinste biologische ziekteverwekkers,

Je kan de podcast terugvinden op Spotify, Google Podcasts en Libsyn.

En hier is wat achtergrondmateriaal op onze blog...

Episode 1: Virussen - Leven op z'n kleinst

Episode 2: Virussen - Het leven zoals het is

Episode 3: Griep

Episode 4: Hanta

Episode 5: Sympathy for the Devil? Pokken en polio

 

 
Geplaatst door Geert op 22/03/2020 om 17:34

Priemgetallen 2: De jacht op een priem

Net als scheikundigen vaak jaren hebben gezocht naar een bepaald element (denk maar aan het verhaal van Marie en Pierre Curie), en net als biologen de wereld hebben afgezocht op zoek naar nieuwe, onontdekte soorten, zo hebben wiskundigen onverdroten jacht gemaakt op nieuwere (grotere) priemgetallen. 

Bron: Math Goes Pop! , CC BY-NC 4.0

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 21/02/2020 om 21:41

Priemgetallen 1: Priem en perfectie

Een interessante eigenschap van getallen is hun deelbaarheid: ze kunnen door kleinere getallen worden opgedeeld tot nieuwe natuurlijke getallen, en die kleinere getallen zijn dan hun delers. De delers van 10 zijn 1, 2, 5 en 10 zelf, bijvoorbeeld. Laten we uit die rij het getal zelf weg, dan spreken we van de echte delers (in het voorbeeld zijn 1, 2 en 5 de echte delers van 10).

 2^2 + 3^2 + 5^2 + 7^2 + 11^2 + 13^2 + 17^2 = 666

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 21/02/2020 om 20:37

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27