Welkom op de nieuwe MENS website!

Hallo en welkom!

Als je dit leest betekent dat dat je alvast goed de weg gevonden hebt naar onze nieuwe website. Ondanks de nieuwe, modernere look zal u vele dingen wel herkennen. Zo kan u nog steeds onze geweldige Lezingen terugvinden en ook al onze Dossiers. Ook alle informatie over onze Baekelandprijs kan u hier nakijken.

Vers van de pers ook onze allernieuwste lezing over drones! Alle informatie hierover kan u hier terugvinden.

Maar er is meer! Vanaf nu zorgen wij ook voor hapklare, vers van de pers en heet van de naald stukjes wetenschapsnieuws. We gaan dieper in op iets uit het nieuws, kijken kritisch naar een krantenartikel of schrijven een stukje over een nieuwtje dat onze aandacht greep. Dat alles op een zeer toegankelijke manier én in het Nederlands.

Snuffel eens rond, geniet, en kom vooral terug met al uw leerlingen, vrienden en familie! 

Het MENS-team

Geplaatst door Marjolein op 05/09/2016 om 09:25

De natuur kan niet zonder de wiskunde

Een eerste zaak die opvalt, is dat de natuur heel wat wiskundige concepten in de praktijk brengt. Wellicht het bekendste voorbeeld is de Vitruvische man – de tekening van Leonardo da Vinci waarin een menselijk lichaam zowel door een vierkant als een cirkel omschreven kan worden. Maar er schuilt nog een pak meer wiskunde tussen hemel en aarde...

De Vitruvische man van Leonardo da Vinci.
Interessante vraag: hoe ver wijkt het echte menselijke lichaam
(dat van de leerlingen in de klas) af van dit renaissance-ideaal?
(Afbeelding in publiek domein)

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 25/08/2016 om 23:29

Allergie veroorzaakt mysterieuze veranderingen in de hersenen

Dat zijn alvast de bevindingen van enkele Oostenrijkse wetenschappers in het blad Frontiers in Cellular Neuroscience.

Allergie ontstaat wanneer het lichaam op een buitensporige manier reageert op lichaamsvreemde stoffen, zogenaamde allergenen.   De oorsprong van die allergenen is velerlei, sommige zijn van dierlijke oorsprong (haren, huidschilfers, …), van plantaardige oorsprong (stuifmeel, planten, noten,  …) of andere (cosmetica, geneesmiddelen, …).

(foto:commons.wikipedia.org (CC BY) )

Lees verder...

Geplaatst door Kristof op 21/08/2016 om 21:21

Een nieuwe techniek in de strijd tegen de malariamug

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen (Nederland) en het Internationaal Centrum van Insectenfysiologie en Ecologie (Kenya) hebben een nieuwe val gebruikt in de strijd tegen de malariamug.  De val, die een identieke geur bevat als het zweet van de mens en aangedreven wordt op zonne-energie, deed de concentratie malariamuggen in de testomgeving dalen met maar liefst 70%.

 

De malariamug (bron: Universiteit Wageningen CCBY)

Lees verder...

Geplaatst door Kristof op 14/08/2016 om 21:21

Is onze bol te vol?

9 miljard, met zoveel mensen zullen we zijn tegen 2050. Althans, dat zijn de voorspellingen van de Verenigde Naties. 9 miljard monden om te voeden, 9 miljard mensen die energie verbruiken, ruimte innemen,… Onze aardbol kreunt nu al onder het gewicht van de huidige populatie. We verbruiken met ons allen teveel fossiele brandstof, vervuilen het milieu aan een hoog tempo, hebben een onmiskenbare negatieve invloed op het klimaat en noem maar op. Maar is onze aardbol echt te vol? En kunnen we daar wat aan doen?

Lees verder...

Geplaatst door Ariane op 14/08/2016 om 21:03

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28