De mens doet nieuwe soorten ontstaan

Onderzoek uitgevoerd door het Centrum van Macro-Ecologie, Evolutie en Klimaat aan de universiteit van Kopenhagen toont aan dat mensen niet alleen verantwoordelijk zijn voor het uitroeien van welbepaalde soorten, maar ook aan de basis liggen voor het ontstaan van nieuwe soorten. Belangrijke mechanismen die in werking treden, zijn onnatuurlijke selectie (bijv. door het uitschakelen van een toppredator in een welbepaald ecosysteem) en het ontstaan van nieuwe ecosystemen (bijv. tuinen).

Lees verder...

Geplaatst door Kristof op 28/07/2016 om 21:09

Over de bamboe en de dieren

Het meest vertrouwd zijn we met de aanblik van de reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) in een bamboewoud. Nochtans is dit niet zo natuurlijk: het dier behoort tot de familie van de beren, en stamt dus af van carnivoren, en heeft niet de erfelijke constitutie om cellulose in bamboe af te breken. Hij beschikt daarvoor echter over speciale darmbacteriën.

Grijze Halfmaki (Hapalemur griseus)
(bron: Heinonlein, op Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

Daarnaast zijn er nog verschillende lemuren (halfapen) die zich aan jonge scheuten van bamboe te goed doen. Dit is des te spectaculairder, daar deze scheuten vaak zogenaamde cyanogene glycosiden bevatten: suikermoleculen die bij afbraak in de maag en darmen het giftige cyanide (CN-) vrijstellen. In Azië treffen we zo de Golden Bamboo Lemur (Hapalemur aureus) aan – een van de meest bedreigde diersoorten op aarde.

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 24/07/2016 om 22:10

Het venijn zit in het water

Van plan om naar verre, hete landen te vertrekken ? Hou dan zeker je hoofd erbij als je je dorst laaft aan een lokale kraan of bron. Niet alle water is even schoon als ons eigen kraantjeswater. Hier zijn enkele van de ergste gevaren die ongezien je darmen insluipen en voor heel wat last kunnen zorgen.

“Toerista” (De Wraak van Montezuma)

Verwekkers : Te wijten aan bacteriën die van nature in de darmen voorkomen, bv. Escherichia coli, Salmonella, Shigella, …

Overdracht : via fecaal verontreinigd water.

Symptomen : milde tot zware buikloop. Ongeveer 100 miljoen reizigers lopen een vorm van deze ziekte op (40%!).

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 24/07/2016 om 21:48

Europeanen, Amerikanen, ... Martianen?

Onze Aarde wordt alsmaar voller en onze kennis over en nieuwsgierigheid naar de ruimte buiten onze planeet wordt alsmaar groter. Velen dromen over de mogelijkheden van ruimtereizen en het koloniseren van andere planeten. Eerst in ons vizier: Mars. Maar hoe waarschijnlijk is het dat we ooit steden zullen bouwen op andere planeten?

                                                          Vergelijking tussen Aarde en Mars (NASA, rechtenvrij) 

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 01/06/2016 om 17:17

Van medicijn tot cocktailhype: Gin

Als er één cocktail is die de laatste jaren bijzonder populair is geworden, dan is het wel de beruchte gin-tonic. In 2014 exporteerde het Verenigd Koninkrijk voldoende gin voor 1, 6 miljard servings van het zomerse aperitief.  En waar enkele jaren geleden iedereen nog best tevreden was met een algemene London dry gin uit de supermarkt, gemixt met een algemene tonic, bestaan er nu allerlei varianten en is het aantal connoisseurs exponentieel gestegen. Iedereen heeft tegenwoordig zijn eigen favoriete samenstelling, bijgekruid en gemixt volgens specifieke huisregels.

Wat weinigen echter ten volle beseffen, is dat gins bereiden behoorlijk wat kennis van planten en van preparatieve scheikunde vraagt.


Bron: Vivian Mendes, Wikimedia, publiek domein

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 29/05/2016 om 21:12

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26