NIEUWE LEZING - Drones, robotlibellen van de lucht

Zie je ze ook graag vliegen? Ga je graag de lucht in? Heb je er misschien zelf een? Of droom je ervan, een te hebben? Lees dan gauw verder!

 

(bron: Robert Lynch, Publiek domein)

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 09/10/2016 om 09:34

Met schimmels bouwen in de ruimte ?

De onderzoeksgroep van de universiteit Utrecht o.l.v. Prof. Dr. Wösten ontwikkelt momenteel nieuwe, duurzame materialen die geproduceerd worden met schimmels.  Schimmels zijn opgebouwd uit een netwerk van microscopisch kleine draden (ook wel hyfen genoemd).  Alle draden in zo’n netwerk omvatten het mycelium, dat de basis vormt van deze zogenoemde biocomposieten.  

Microscopisch beeld van een mycelium (bron: wikipedia.org; CC BY-SA 3.0 by Bob Blaylock)

Lees verder...

Geplaatst door Kristof op 02/10/2016 om 22:53

Garnalen hebben geluidsstress

Dat zeezoogdieren zoals dolfijnen behoorlijk van slag geraken door al het lawaai dat de mens onder water maakt, was al langer bekend. Maar ook ongewervelde dieren, zoals de grijze garnaal, zouden best wel heel wat hinder kunnen ondervinden van de geluidsoverlast onder de zeespiegel. Dat suggereren de gegevens van Nic De Smedt, sinds kort Master in de Nautische Wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen.

Crangon crangon, de grijze garnaal.
Bron: Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 30/09/2016 om 18:40

Voor het eerst muizen ontstaan uit een embryocel en een zaadcel

Voor het eerst zijn er levensvatbare babymuizen geboren uit sperma, zonder dat het zaad in contact kwam met een eicel.  Dat staat in Nature Communications.  Wetenschappers uit verschillende labo’s in het Verenigd Koninkrijk & Duitsland zijn erin geslaagd om een eencellig embryo te laten versmelten met een zaadcel, waaruit in 24 procent van de gevallen een levend jong wordt geboren.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Labomuis (bron: commons.wikimedia.org CC BY)

Lees verder...

Geplaatst door Kristof op 19/09/2016 om 22:53

Welkom op de nieuwe MENS website!

Hallo en welkom!

Als je dit leest betekent dat dat je alvast goed de weg gevonden hebt naar onze nieuwe website. Ondanks de nieuwe, modernere look zal u vele dingen wel herkennen. Zo kan u nog steeds onze geweldige Lezingen terugvinden en ook al onze Dossiers. Ook alle informatie over onze Baekelandprijs kan u hier nakijken.

Vers van de pers ook onze allernieuwste lezing over drones! Alle informatie hierover kan u hier terugvinden.

Maar er is meer! Vanaf nu zorgen wij ook voor hapklare, vers van de pers en heet van de naald stukjes wetenschapsnieuws. We gaan dieper in op iets uit het nieuws, kijken kritisch naar een krantenartikel of schrijven een stukje over een nieuwtje dat onze aandacht greep. Dat alles op een zeer toegankelijke manier én in het Nederlands.

Snuffel eens rond, geniet, en kom vooral terug met al uw leerlingen, vrienden en familie! 

Het MENS-team

Geplaatst door Marjolein op 05/09/2016 om 09:25

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26