Over de bamboe en de dieren

Het meest vertrouwd zijn we met de aanblik van de reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) in een bamboewoud. Nochtans is dit niet zo natuurlijk: het dier behoort tot de familie van de beren, en stamt dus af van carnivoren, en heeft niet de erfelijke constitutie om cellulose in bamboe af te breken. Hij beschikt daarvoor echter over speciale darmbacteriën.

Grijze Halfmaki (Hapalemur griseus)
(bron: Heinonlein, op Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

Daarnaast zijn er nog verschillende lemuren (halfapen) die zich aan jonge scheuten van bamboe te goed doen. Dit is des te spectaculairder, daar deze scheuten vaak zogenaamde cyanogene glycosiden bevatten: suikermoleculen die bij afbraak in de maag en darmen het giftige cyanide (CN-) vrijstellen. In Azië treffen we zo de Golden Bamboo Lemur (Hapalemur aureus) aan – een van de meest bedreigde diersoorten op aarde.

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 24/07/2016 om 22:10

Het venijn zit in het water

Van plan om naar verre, hete landen te vertrekken ? Hou dan zeker je hoofd erbij als je je dorst laaft aan een lokale kraan of bron. Niet alle water is even schoon als ons eigen kraantjeswater. Hier zijn enkele van de ergste gevaren die ongezien je darmen insluipen en voor heel wat last kunnen zorgen.

“Toerista” (De Wraak van Montezuma)

Verwekkers : Te wijten aan bacteriën die van nature in de darmen voorkomen, bv. Escherichia coli, Salmonella, Shigella, …

Overdracht : via fecaal verontreinigd water.

Symptomen : milde tot zware buikloop. Ongeveer 100 miljoen reizigers lopen een vorm van deze ziekte op (40%!).

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 24/07/2016 om 21:48

Europeanen, Amerikanen, ... Martianen?

Onze Aarde wordt alsmaar voller en onze kennis over en nieuwsgierigheid naar de ruimte buiten onze planeet wordt alsmaar groter. Velen dromen over de mogelijkheden van ruimtereizen en het koloniseren van andere planeten. Eerst in ons vizier: Mars. Maar hoe waarschijnlijk is het dat we ooit steden zullen bouwen op andere planeten?

                                                          Vergelijking tussen Aarde en Mars (NASA, rechtenvrij) 

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 01/06/2016 om 17:17

Van medicijn tot cocktailhype: Gin

Als er één cocktail is die de laatste jaren bijzonder populair is geworden, dan is het wel de beruchte gin-tonic. In 2014 exporteerde het Verenigd Koninkrijk voldoende gin voor 1, 6 miljard servings van het zomerse aperitief.  En waar enkele jaren geleden iedereen nog best tevreden was met een algemene London dry gin uit de supermarkt, gemixt met een algemene tonic, bestaan er nu allerlei varianten en is het aantal connoisseurs exponentieel gestegen. Iedereen heeft tegenwoordig zijn eigen favoriete samenstelling, bijgekruid en gemixt volgens specifieke huisregels.

Wat weinigen echter ten volle beseffen, is dat gins bereiden behoorlijk wat kennis van planten en van preparatieve scheikunde vraagt.


Bron: Vivian Mendes, Wikimedia, publiek domein

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 29/05/2016 om 21:12

Over de zin en onzin van vaccins

Wanneer bacteriën of virussen ons lichaam aanvallen, spreken we van een infectie. Het is zo’n infectie die er voor zorgt dat je ziek wordt. De witte bloedcellen in onze bloedstroom zijn verantwoordelijk voor het aanvallen van de ziekteverwekkers en hebben daarvoor verschillende hulpmiddelen: B-lymfocyten, T-lymfocyten en macrofagen. Deze laatste breken de Edward Jenner, ontdekker van het eerste vaccin (bron: Wikipedia)ziekteverwekkers af in kleinere stukjes, die antigenen genoemd worden. Deze worden door ons lichaam herkend en stimuleren de aanval op de ziekteverwekkers. Hier komen de lymfocyten in actie. B-lymfocyten produceren antilichamen om de antigenen aan te vallen en T-lymfocyten vallen cellen aan die al geïnfecteerd zijn door de ziekte.

De eerste keer dat we met een bepaalde ziekteverwekker in aanraking komen duurt het een tijdje voor ons lichaam in actie kan komen. Na de overwinning blijven er echter een aantal T-lymfocyten als een soort geheugen achter in onze bloedbaan. Deze zorgen er voor dat we bij een volgende infectie efficiënter kunnen optreden en de ziekte sneller kunnen vernietigen.

Bij een vaccinatie wordt een verzwakte versie of slecht een deel van de ziekteverwekker in het lichaam gebracht. Deze bevatten dezelfde antigenen als de echte ziekteverwekkers, maar zijn niet in staat dezelfde infectie te veroorzaken. Zo wordt ons immuunsysteem gestimuleerd om geheugencellen aan te maken die er voor zorgen dat we voorbereid zijn als de echte ziekteverwekker aanklopt.

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 24/04/2016 om 13:12

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21