Thrifty genes: zit obesitas in ons DNA?

In een vorige post gaven we een aantal statistieken rond het voorkomen van obesitas in de Westerse wereld. In deze tekst gaan we op zoek naar de evolutionaire context van de obesitasepidemie. Hoe is het mogelijk dat het metabolisme van zoveel mensen zo uit evenwicht is?

 

Evolutie van obesitas. Een straatje zonder eind ?
Bron: bewerkt naar Christopher Dombres, Flickr, publiek domein.
https://www.flickr.com/photos/christopherdombres/7350782488

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 01/08/2018 om 18:04

Wie breekt onze ozon af?

Enkele weken geleden vertelden we nog hoe we op grondniveau ozon maken en dat een rol speelt in de productie van smog. Hoewel ozon hier ongewenst is, is het in onze stratosfeer zéér gewenst, omdat het ons daar, in de ozonlaag, beschermt tegen de schadelijke UV-B straling van de zon. Deze straling veroorzaakt zonnebrand, huidkanker en cataract. In 2016 kregen we nog het goede nieuws dat het gat in de ozonlaag zich aan het herstellen is en naar verwachting volledig gedicht zal zijn tegen 2050. Nu is er een artikel uitgekomen dat onze ozonlaag terug onder vuur ligt, maar niemand weet wie de oorzaak is…

Figuur: De jaarlijks gemeten minimum ozonconcentratie boven Antarctica. De laatste jaren is er weer een lichte stijging in de minima. (bron: NASA publiek domein) 

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 19/06/2018 om 20:13

Over gewicht en overgewicht

Eten om te leven, niet leven om te eten. Een gouden raad van Socrates (aangehaald door de Griekse historicus Plutarchus) die onze samenleving al eens aan haar laarzen durft te lappen. Wereldwijd sterven er immers jaarlijks 2,8 miljoen mensen aan aandoeningen, veroorzaakt door overgewicht of obesitas (voor het verschil tussen beide: zie MeNS 93): wie te dik is, heeft al snel een te hoge bloeddruk en te veel cholesterol, of wordt ongevoelig voor insuline (wat dan weer leidt tot diabetes type 2). Ook het risico op de ontwikkeling van tumoren in het borstweefsel, in de darmen, de prostaat, de nieren of de galblaas neemt toe. En daarbij hoeven we echt niet enkel naar de Verenigde Staten te kijken. Europa is het continent waar 86% van de vroegtijdige overlijdens te wijten zijn aan de grote vier zogenoemde niet-overdraagbare ziekten (hart- en vaataandoeningen, diabetes, kanker en aandoeningen aan de luchtwegen). Niet dat die alle altijd een gevolg zijn van obesitas, maar toch.

 

Daniel Lambert (1770-1809), een man van meer dan 300 kilo.
Bron: Wellcome Library, London, Iconographic Collection 574786i

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 02/06/2018 om 16:21

Hoe ontstaat smog?

Letterlijk vertaald betekent smog een ‘mengsel van rook (smoke) en mist (fog)’. Het is een vorm van luchtvervuiling die verschillende oorzaken kan hebben. In de natuur zorgen vooral vulkaanuitbarstingen voor smog, door grote hoeveelheden gassen zoals zwaveldioxide en kleine partikels uit te stoten. Ook menselijke activiteiten kunnen smog veroorzaken. Zo veroorzaakt industriële uitstoot industriële smog en kan een combinatie van zomers weer en zwaar verkeer voor fotochemisch smog zorgen.

Figuur: smog boven Parijs (Wikimedia, CC BY-SA 3.0) 

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 24/04/2018 om 18:34

Microplastics in ons drinkwater: fact check!

Vorig jaar was er nog heel wat ophef over een artikel dat beweerde dat ons kraanwater microplastics zou bevatten en vorige week lazen we dat onze regering waterzuiveringsinstallaties niet wil aanpassen om plastiekdeeltjes beter tegen te houden. Plastiek heeft een weg gevonden naar het milieu, zoveel is duidelijk. We vinden stukken in alle maten, vormen en kleuren terug in de oceanen, sedimenten en in het verteringsstelsel van heel wat dieren. Al in 1995 schreven we bij MeNS een nummer over plastiek, en uitten we de hoop dat verder onderzoek ervoor zou zorgen dat de milieubelasting van plastiek minimaal zou zijn… niets is spijtig genoeg minder waar. De laatste tijd horen we weer meer en meer over de plastics en vooral over de eilanden die ze vormen op onze oceanen. Maar niet alle vormen van plastiekvervuiling zijn zo duidelijk zichtbaar. In dit dossiertje gaan we daarom in op microplastics.

Microplastics zijn typisch kleiner dan 5mm groot en vaak alleen zichtbaar met een microscoop (Oregon State University, CC BY-SA 2.0)

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 11/03/2018 om 21:40

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18