Hoe ontstaat smog?

Letterlijk vertaald betekent smog een ‘mengsel van rook (smoke) en mist (fog)’. Het is een vorm van luchtvervuiling die verschillende oorzaken kan hebben. In de natuur zorgen vooral vulkaanuitbarstingen voor smog, door grote hoeveelheden gassen zoals zwaveldioxide en kleine partikels uit te stoten. Ook menselijke activiteiten kunnen smog veroorzaken. Zo veroorzaakt industriële uitstoot industriële smog en kan een combinatie van zomers weer en zwaar verkeer voor fotochemisch smog zorgen.

Figuur: smog boven Parijs (Wikimedia, CC BY-SA 3.0) 

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 24/04/2018 om 18:34

Microplastics in ons drinkwater: fact check!

Vorig jaar was er nog heel wat ophef over een artikel dat beweerde dat ons kraanwater microplastics zou bevatten en vorige week lazen we dat onze regering waterzuiveringsinstallaties niet wil aanpassen om plastiekdeeltjes beter tegen te houden. Plastiek heeft een weg gevonden naar het milieu, zoveel is duidelijk. We vinden stukken in alle maten, vormen en kleuren terug in de oceanen, sedimenten en in het verteringsstelsel van heel wat dieren. Al in 1995 schreven we bij MeNS een nummer over plastiek, en uitten we de hoop dat verder onderzoek ervoor zou zorgen dat de milieubelasting van plastiek minimaal zou zijn… niets is spijtig genoeg minder waar. De laatste tijd horen we weer meer en meer over de plastics en vooral over de eilanden die ze vormen op onze oceanen. Maar niet alle vormen van plastiekvervuiling zijn zo duidelijk zichtbaar. In dit dossiertje gaan we daarom in op microplastics.

Microplastics zijn typisch kleiner dan 5mm groot en vaak alleen zichtbaar met een microscoop (Oregon State University, CC BY-SA 2.0)

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 11/03/2018 om 21:40

Nigiri, sashimi en anisakiasis

Maki rolls, tonijnsashimi en unagi. Lekkere hapjes die ons in Oosterse sferen brengen, al dan niet met een klad wasabi erover. Sushirestaurans schieten op als zeewier. Japanse keuken boomt.

 

(publiek domein)

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 04/02/2018 om 17:09

Van heks tot demon of alien: slaapverlamming in onze cultuur

Van de Japanse Kanashibari (wat letterlijk ‘vastbinden met een ijzeren touw’) tot de Koreaanse Hawinulita en het Engelse Old Hag, in elke cultuur bestaat er wel een mythe, verhaal of benaming voor slaapverlamming. De eerste beschrijving van slaapverlamming dateert van 400 voor Christus, uit een Chinees boek over dromen. Tijdens de middeleeuwen werden gevallen vaak geassocieerd met aanvallen van heksen en werd het zelfs gebruikt als argument om vermeende heksen te veroordelen. Na de medische beschrijving van het fenomeen, duiken we vandaag in de culturele verschijningen van slaapverlamming.

Voorstelling van een ‘Succubus’ (een vrouwelijke demon) als de oorzaak van slaapverlamming door Fritz Schwimbeck (Figuur: publiek domein).

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 03/02/2018 om 11:34

Het belangrijkste eiwit op aarde

Zonder fotosynthese geen leven op aarde. Het proces is de basis van elke voedselketen, in zee en op het land en is de enige manier om uit zonlicht en anorganische vormen van koolstof (CO2) energierijke suikermoleculen te bouwen. De energie in het zonlicht wordt hierbij opgeslagen in speciale moleculen (ATP en NADPH), zodat die verder kan worden ingezet in biochemische reacties.

(Publiek domein)

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 26/01/2018 om 18:58

Pagina 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28