Energie verbouwt materie

In de vorige post hadden we het over potentiële en kinetische energie, en hoe die twee hand in hand voorkomen. Een voorbeeld van hoe beide vormen van energie samenhoren, vinden we in de moleculaire structuur van materialen – meer nog, in het verschil tussen de zogenoemde aggregatietoestanden. Zo zijn er drie: vast, vloeibaar en gasvormig. Zo krijgen we toch van kindsbeen af met de soeplepel ingelepeld. En dat mogen we letterlijk nemen, want die soep is natuurlijk een vloeistof. Maar als de soep stukjes groenten en vermicelli bevat, dan noemen we die stukjes vaste stof. Is de soep te heet, komt er stoom vanaf (en ja, dat is een vorm van gas).

Hot Soup!
Bron: Bev Sykes, Flickr, CC BY 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 21/04/2020 om 20:32

Thermodynamica 1. Kennismaken met energie.

Energie. Een begrip dat we dagelijks gebruiken, en waar iedereen intuïtief van begrijpt wat het betekent.

Energie is waar je voor betaalt om je smartphone of je laptop op te laden. Energie laat gloeilampen branden en vriest je maaltijd in, kookt je theewater en zorgt voor warm douchewater. We leven ervan: we rekenen vaak zeer nauwgezet uit hoeveel calorieën er in onze hamburger met frietjes zitten en maken ons dan zorgen of we wel extra vinaigrette op het bijbehorend slaatje zouden doen (en als compromis gaan we dan voor een suikervrije cola – de zero geeft compromisloos aan hoeveel energie er in een blikje van het spul te vinden is). Sommige drankjes zeggen ons dat ze extra veel energie bevatten… ze bedoelen daarmee dan eerder het stimulerende cafeïne, maar we voelen ons wel actiever (met of zonder vleugels).

Energie in wind, elektriciteit, water, zonlicht en levende organismen.
Bron: Kenueone, Pixabay, publiek domein.

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 20/04/2020 om 22:06

Op zoek naar de platte planeet

Eindelijk gaan we het weten – is de aarde rond of plat, en vooral, worden we al voorgelogen sinds de tijd van de Oude Grieken via een wereldwijde samenzwering die ons mordicus wil doen geloven dat we op een bol leven? Als het van Mike Hughes afhangt, komt dat vandaag (25 november 2017) in orde. Deze autodidact met ervaring in het uitvoeren van gevaarlijke stunts bouwde voor een goeie twintigduizend dollar eigenhandig een raket waarmee hij zelf poolshoogte gaat nemen – wel, uiteraard is op een platte aarde een pool niet hoger gelegen dan pakweg de toppen van de Rocky Mountains, maar dat is nu eenmaal de geijkte uitdrukking. Met zijn raket wil hij op een hoogte komen van 550 meter om zo zijn theorie over de platte vorm van onze planeet te bewijzen. De hele lancering zal online te volgen zijn via zijn website (http://www.madmikehughes.com/). 

 

De raket waarmee het onderzoek moet gebeuren.
Bron: http://madmikehughes.com/images/rocket.png

 

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 25/11/2017 om 17:06

Ontdekkingen in ons zonnestelsel: krijgen we er een planeet én dwergplaneet bij?

Pluto werd in 1930 ontdekt en stond jarenlang bekend als de negende planeet in ons zonnestelsel. Sinds 2006 wordt Pluto niet meer beschouwd als planeet, maar als dwergplaneet. En daar vallen er nog heel wat meer van de ontdekken in ons zonnestelsel.

De horizon van Pluto, een foto genomen door de ruimtesonde New Horizons toen die de dwergplaneet voorbijvloog in 2015 (bron: NASA/JHUAPL/SwRI, publiek domein)

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 23/10/2016 om 12:36

Europeanen, Amerikanen, ... Martianen?

Onze Aarde wordt alsmaar voller en onze kennis over en nieuwsgierigheid naar de ruimte buiten onze planeet wordt alsmaar groter. Velen dromen over de mogelijkheden van ruimtereizen en het koloniseren van andere planeten. Eerst in ons vizier: Mars. Maar hoe waarschijnlijk is het dat we ooit steden zullen bouwen op andere planeten?

                                                          Vergelijking tussen Aarde en Mars (NASA, rechtenvrij) 

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 01/06/2016 om 17:17