Ecoysteemdiensten 1: Het systeem achter de natuur

Onderzoekers die zich buigen over het fenomeen “leven” zijn er van allerlei slag. Zo zijn er wetenschappers die zich bezighouden met cellen en moleculen. Ze trachten uit te vlooien hoe cellen functioneren door een samenspel van duizenden genen en eiwitten, hoe zenuwcellen ionen opnemen en weer afgeven en zo elektrische prikkels van de hersenen tot in je kleinste teenkootje doorgeven, of hoe ze voortdurend suikers en vetten afbreken om voldoende energie op te wekken. Anderen houden ervan om de voorgeschiedenis en de evolutieve samenhang van de miljoenen cellen, dieren en planten op onze planeet bij mekaar te puzzelen: welke familiebanden bestaan er tussen de verschillende haaiensoorten, hoe zijn juist de vogels verwant met de dinosauriërs, en waar kwam de eerste plant aan land? De aarde herbergt bovendien nog miljoenen onbekende soorten organismen, en van vele levensvormen kennen we ternauwernood meer dan hun naam. Nog anderen proberen om dat leven naar hun hand te zetten. Ze willen goed draaiende boerderijen, efficiënte gisten om brood en alcohol aan te maken, of zeewier kweken op grote pontons in de Noordzee.

Ecologisch stilleven uit Akagera National Park, Rwanda
Bron: Abhishek Singh, Flickr, CC BY-SA 2.0

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 02/12/2019 om 21:40

De langste dag van het jaar…

Nu het einde van juni nadert, draait onze planeet doorheen een belangrijk punt op de astronomische kalender: de zomerzonnewende. Deze doet zich voor wanneer de zon direct boven de Kreeftskeerkring passeert, op 23° 26′ 22″ noorderbreedte (en strikt genomen is het in België dan 17 u 54). De reden daarvoor is alom bekend: de aarde draait rond de zon op een gekantelde as. Tussen maart en september krijgt het noordelijk halfrond van de aarde gedurende een dag meer blootstelling aan direct zonlicht. De rest van het jaar krijgt het zuidelijk halfrond meer. Daarom hebben we seizoenen.

Tijd vor de zomer!
Publiek domein

Lees verder...

Geplaatst door Geert op 22/06/2019 om 16:02

Koraalriffen ten dode opgeschreven ?

Verontrustend nieuws vanuit Australië en Japan.  Nog nooit is er zoveel koraal gestorven in beide landen als het afgelopen jaar (2016). 

In Australië is vooral het noordelijke deel van het Groot Barrièrerif hard getroffen.  Het gaat om een 700 kilometer lange sectie, ten noorden van Port Douglas, waar volgens onderzoekers van de James Cook Universiteit maar liefst 67 procent van het koraal in ondiep water de afgelopen acht tot negen maanden is doodgegaan. In Japan is vooral de Sekisei-lagune zwaar getroffen. Op 35 meetpunten is maar liefst 70,1% van het koraal gestorven.  Het wordt overwoekerd door algen en is donkerbruin geworden.

Figuur: Situering van het Groot Barrièrerif (kaart & satellietbeeld - bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikitravel_QLD_Map.jpg  CC BY; https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Phytoplanton_Bloom_in_the_Great_Barrier_Reef.jpg CC BY)

Lees verder...

Geplaatst door Kristof op 05/02/2017 om 21:20

Dé uitdaging van de toekomst: de opwarming van ons klimaat

97% van alle wetenschappers zijn het erover eens: wij als mens veroorzaken de opwarming van onze aarde. Toch blijven er sceptici bestaan, die er van overtuigd zijn dat de opwarming die we waarnemen een natuurlijk fenomeen is, dat er helemaal geen opwarming is of zelfs dat er ons een verkoeling te wachten staat! Het zijn deze sceptici die wetenschappers blijven uitdagen om verklaringen te vinden voor de verschillende waarnemingen en iedereen ervan te overtuigen dat de klimaatopwarming een realiteit is waartegen dringend actie moet ondernomen worden.

De CO2 concentratie is de afgelopen 200 jaar zeer snel gestegen. Ondertussen werd de kaap van 400 ppm overschreven. (bron: commons.wikimedia.org CC BY-SA)

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 20/11/2016 om 14:24

Is onze bol te vol?

9 miljard, met zoveel mensen zullen we zijn tegen 2050. Althans, dat zijn de voorspellingen van de Verenigde Naties. 9 miljard monden om te voeden, 9 miljard mensen die energie verbruiken, ruimte innemen,… Onze aardbol kreunt nu al onder het gewicht van de huidige populatie. We verbruiken met ons allen teveel fossiele brandstof, vervuilen het milieu aan een hoog tempo, hebben een onmiskenbare negatieve invloed op het klimaat en noem maar op. Maar is onze aardbol echt te vol? En kunnen we daar wat aan doen?

Lees verder...

Geplaatst door Ariane op 14/08/2016 om 21:03

Pagina 1 - 2