Koraalriffen ten dode opgeschreven ?

Verontrustend nieuws vanuit Australië en Japan.  Nog nooit is er zoveel koraal gestorven in beide landen als het afgelopen jaar (2016). 

In Australië is vooral het noordelijke deel van het Groot Barrièrerif hard getroffen.  Het gaat om een 700 kilometer lange sectie, ten noorden van Port Douglas, waar volgens onderzoekers van de James Cook Universiteit maar liefst 67 procent van het koraal in ondiep water de afgelopen acht tot negen maanden is doodgegaan. In Japan is vooral de Sekisei-lagune zwaar getroffen. Op 35 meetpunten is maar liefst 70,1% van het koraal gestorven.  Het wordt overwoekerd door algen en is donkerbruin geworden.

Figuur: Situering van het Groot Barrièrerif (kaart & satellietbeeld - bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikitravel_QLD_Map.jpg  CC BY; https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Phytoplanton_Bloom_in_the_Great_Barrier_Reef.jpg CC BY)

Lees verder...

Geplaatst door Kristof op 05/02/2017 om 21:20

Dé uitdaging van de toekomst: de opwarming van ons klimaat

97% van alle wetenschappers zijn het erover eens: wij als mens veroorzaken de opwarming van onze aarde. Toch blijven er sceptici bestaan, die er van overtuigd zijn dat de opwarming die we waarnemen een natuurlijk fenomeen is, dat er helemaal geen opwarming is of zelfs dat er ons een verkoeling te wachten staat! Het zijn deze sceptici die wetenschappers blijven uitdagen om verklaringen te vinden voor de verschillende waarnemingen en iedereen ervan te overtuigen dat de klimaatopwarming een realiteit is waartegen dringend actie moet ondernomen worden.

De CO2 concentratie is de afgelopen 200 jaar zeer snel gestegen. Ondertussen werd de kaap van 400 ppm overschreven. (bron: commons.wikimedia.org CC BY-SA)

Lees verder...

Geplaatst door Marjolein op 20/11/2016 om 14:24

Is onze bol te vol?

9 miljard, met zoveel mensen zullen we zijn tegen 2050. Althans, dat zijn de voorspellingen van de Verenigde Naties. 9 miljard monden om te voeden, 9 miljard mensen die energie verbruiken, ruimte innemen,… Onze aardbol kreunt nu al onder het gewicht van de huidige populatie. We verbruiken met ons allen teveel fossiele brandstof, vervuilen het milieu aan een hoog tempo, hebben een onmiskenbare negatieve invloed op het klimaat en noem maar op. Maar is onze aardbol echt te vol? En kunnen we daar wat aan doen?

Lees verder...

Geplaatst door Ariane op 14/08/2016 om 21:03