De Jonge Baekeland

De Jonge Baekeland 2009: Innovatie en gebruik van duurzame kunststoffen

Op 24 april 2009 had de eerste editie van De Jonge Baekeland jongerenprijs plaats in het Vlaams Parlement dankzij de steun van het departement van Onderwijs en Vorming en het departement van Leefmilieu, Natuur en Energie.

De opdracht was een geargumenteerde mening neer te schrijven over “innovatie en gebruik van duurzame kunststoffen”. Daarnaast moesten de deelnemers een themagerichte PowerPointpresentatie maken. Er werden 6 laureaten verkozen die deelnamen aan de finale in het Vlaams Parlement.

De 6 laureaten kregen de kans om hun project voor te stellen voor de jury en het publiek. Nadien werd er 1 vertegenwoordiger per groep aangeduid om het debat te voeren met de juryleden, de moderator Jan T’Sas en het publiek. De vertegenwoordiger werd telkens bijgestaan door 2 medeleerlingen.

Koninklijk Atheneum Voskenslaan Gent won de eerste Jonge Baekeland jongeren-prijs. De eerste prijs was een bezoek aan het Chemiebedrijf van Bayer in Leverkusen (Duitsland).  Het bekroonde werk  "Je lichaam uit kunststof"  behandelde de voor- en nadelen van plastinatie, een innoverende conserveringstechniek waar kunststoffen een zeer belangrijke functie bij vervullen.

De tweede prijs ging naar het VTI uit Tielt, zesde jaar vormgevingstechnieken, met een innoverend matrijsproject voor het maken van biodegradeerbaar bestek uit hernieuwbare grondstoffen. Zij kregen een bedrijfsbezoek aangeboden door OVAM (Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij).

De derde plaats was voor 5STWb van Moretus uit Ekeren met een innoverend educatief gezelschapsspel "Play Green" dat draait rond kunststoffen en duurzame ontwikkeling.  Op de vierde plaats kwam 5STWc uit dezelfde school met "Light for life", een innoverend project over het bouwen van een verlichtingspaal die dienst kan doen als een windturbine.

De vijfde plaats was voor 5WeWie,i van Sint-Hendrik en Zusters Maricoleninstituut uit Deinze met "Zie het groen, met biopolymeren moet je't doen!". Zij kregen ook een ticket van de jury voor deelname aan de editie 2009 van het Europese Jeugdparlement over duurzame kunststoffen.

Op de zesde plaats eindigden 5 en 6 WeWi van Ursulinen Mechelen met "EcoterritoriUM".  Zij voerden een betoog om 16% van PC of polycarbonaat te reduceren met ander materiaal.

Tijdens de editie van het schooljaar 2008-2009 werden twee laureaten van de Jonge Baekeland wedstrijd gekozen om mee te dingen in een gelijkaardig initiatief op Europees niveau.

Felicitaties stroomden binnen voor Nora Sundahl (Koninklijk Atheneum uit Gent) en Alexandra Delbaere (Sint Hendrik en Zusters Maricoleninstituut uit Deinze) en hun leerkrachten. Reden voor al deze felicitaties: op 13 november 2009 haalde de Vlaamse studente Nora Sundahl de hoofdprijs van 1.000 euro in de finale van de jongerenwedstrijd georganiseerd door PlasticsEurope in het Youth Parliament in Rome.

Geplaatst door op 08/09/2009 om 10:30

Pagina 1 - 2 - 3